Feladat: 1292. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Barna Tibor ,  Czinczenheim József ,  Frankl Otto ,  Harsányi János ,  Holzer Pál ,  Komlós János ,  Krisztonovich Jenő ,  Lóránd Endre ,  Papp I. ,  Schwarz János ,  Sebestyén Gyula ,  Vajda József 
Füzet: 1937/március, 214 - 216. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Középponti és kerületi szögek, Simson-egyenes, Körülírt kör, Húrnégyszögek, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/január: 1292. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Az ABCΔ köré írt kör valamely M pontjából állítsunk merőlegeseket a háromszög oldalaira; ha ezeknek talppontjai P, Q, R, akkor ezek egy egyenesen, az M ponthoz tartozó Simson-egyenesen feküsznek.
Ha már most egy ilyen egyenes irányra nézve van megadva, meg kell határoznunk az ABCΔ köré írt körön a megfelelő M pontot.
Az adott irányt jelölje AA'. Az A' pontból az A-val szembenfekvő BC oldalra állított merőleges a háromszög köré írt kört a keresett M pontban metszi.

 
 

MA'BC és BC-t a P pontban metszi. Legyen továbbá MQAC. Ekkor P és Q már meghatározzák az M ponthoz tartozó Simson-egyenest; csak azt kell kimutatnunk, hogy PQA'A.
Az MCPQ idom az MC átmérő fölött szerkesztett körben húrnégyszög, mert MPC=MQC=90. Ebből következik, hogy
MCQ=MPQ,
mint ugyanazon íven álló kerületi szögek.
Másrészt az ABCΔ köré írt körben egyenlő kerületi szögek MCQMCA és MA'A.
Eszerint
MPQ=MA'Aés ígyPQA'A.Q. e. d.

 

Czinczenheim József (Izr. rg. VIII. o. Debrecen).

 

Jegyzet. Önkényesnek tűnhetik fel, hogy a Simson-egyenes irányát olyannak vettük fel, hogy azzal A-ból párhuzamosat vonva, AA'-t, ez a BC^ ívet B és C között metszi.
Ha AA' olyan irányú lenne, hogy A' a körön A és B, vagy A és C közé esnék, akkor a bizonyítás nem olyan egyszerű, mint a felvett esetben. Azonban az utóbb említett esetekben AA'-vel párhuzamost vonhatunk, vagy B-ből vagy C-ből és akkor ismét azon bizonyítási módot használhatjuk, amelyet láttunk.
 

II. Megoldás.
 
 

A megadott irányú s0 egyesnek az ABCΔ-nek BC ill AB oldalával való metszéspontja legyen K0, ill. M0. Ezen pontokban állítsunk merőlegest a háromszög illető oldalára; e két merőleges metszéspontja legyen P0. Ha most a BP0 egyenes bármely P pontjából merőlegest állítunk a BC, ill. AB oldalra ‐ K, ill. M talpponttal ‐ akkor
BK0P0ΔBKPΔésBM0P0ΔBMPΔ
Ezért
K0P0:KP=BP0:BP
és
M0P0:MP=BP0:BP
tehát
K0P0:KP=M0P0:MP.

Eszerint K0M0P0ΔKMPΔ és ennek következtében KMsK0M0s0.
Ha P pont az ABCΔ köré írt körön fekszik, akkor s a P ponthoz tartozó Simson-egyenes és párhuzamos a megadott irányú s0 egyenessel.
 

Komlós János (Gr. Széchenyi István gyakorló r. VII. o. Pécs).

 

III. Megoldás. Az ABCΔ köré írt kör tetszőleges pontja legyen M; az ehhez tartozó Simson-egyenes s, melyet meghatároznak az M pontnak a BC ill. AB oldalon levő vetületei, P ill. R. Az M pontnak a háromszög oldalaira vonatkozó szimmetrikus pontjai M1, M2, M3 egy s0 egyenesen feküsznek, amely párhuzamos az s egyenessel.
 
 

Legyen H az ABCΔ magassági pontja. Ismeretes,1 hogy az M ponthoz tartozó Simson egyenes (s) felezi az MH távolságot (a K pontban). Ebből következik, hogy s0 keresztülmegy a H ponton.
A H pontnak a háromszög oldalaira vonatkozó szimmetrikus pontjai a háromszög köré írt körön feküsznek; a H pontnak a BC oldalra vonatkozó szimmetrikus pontja legyen Ha. Az s0 egyenesnek és a BC oldalnak L metszéspontját kössük össze az M, ill. Ha ponttal. Ekkor a HLHa és MLM1 egyenlőszárú háromszögekben a BC egyenes felezi az L csúcsnál fekvő szögeket;2 kell tehát, hogy M, L, Ha egy egyenesen feküdjenek, azaz: az s0 egyenesnek a BC-re vonatkozó szimmetrikusa keresztül megy az M ponton.3
Ezek alapján a szerkesztés a következő: az adott irányban a háromszög H magassági pontján keresztül húzzuk az s0 egyenest; ennek a háromszög bármely oldalára vonatkozó szimmetrikusa, melyet a H pontnak az illető oldalra vonatkozó tükörképe határoz meg, a kört még azon M pontban metszi, amelyhez tartozó Simson-egyenes, ss0.
 

Lóránd Endre (Br. Kemény Zsigmond r. VIII. o. Bp.)

1L. pl. Rátz L. Matematikai Gyakorlókönyv, II. r. 81. o. 561. feladat.

2BC egyenes közös szimmetriatengelye a két háromszögnek.

3Ugyanez áll az s0 egyenesnek a többi oldalakra vonatkozó szimmetrikusaira is.