Feladat: 1291. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Földesi T. ,  Harsányi János ,  Tésy Gabriella ,  Vajda József 
Füzet: 1937/április, 254 - 256. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Beírt háromszög, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Négyzetek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1937/január: 1291. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Induljunk ki az ABCD négyzet valamely csúcsából, pl. az A-ból. Ha A a négyzetbe írt egyenlőoldalú háromszög csúcsa, a másik két csúcs az AC átlóra nézve szimmetrikus helyzetű úgy, hogy az egyik csúcs B1 a BC, a másik C2 a CD oldalon fekszik és

B1AB=C2AD=15.
Ezért AB1=AC2 és B1AC2=60: az AB1C2Δ egyenlőoldalú.
 
 

Ha már most minden csúcsból oly egyeneseket húzunk, amelyek a csúcsban találkozó oldalakkal 15-ú szögeket zárnak be, az AB oldalon az A1, A2, a BC oldalon a B1, B2, a CD oldalon a C1, C2 és a DA oldalon a D1, D2 pontokhoz jutunk.
Már most mozogjon a P pont az AB oldalon és vizsgáljuk, hol helyezkednek a négyzetbe írt PQR egyenlőoldalú háromszög P, R csúcsai?
Amíg P az AA1 közön fut végig, a Q pont a BC oldalon a B1B2 közön, az R csúcs a CD oldalon a C2D közön halad végig. Ha P az A1A2 közön, akkor Q a B2C, R a DD1 közön, ha pedig P az A2B közön, akkor Q a CC1 és R a D1D2 közön fut végig. Hasonlóan áll a dolog, ha P a négyzet többi oldalán fut végig. A PQRΔ csúcsai közül kettő mindig a négyzet két szembefekvő oldalán helyezkedik el.
 
 

Vegyük azon esetet, amidőn P az A1A2 köznek valamely pontja, még pedig legyen ez először az O1 pont, az AB ill. A1A2 felezőpontja. A szóbanforgó egyenlőoldalú háromszög másik két csúcsának, Q0- és R0-nak szimmetrikusaknak kell lenniük az AB-t merőlegesen felező egyenesre nézve, tehát Q0R0=AB, azaz az O1-ből kiinduló szabályos háromszög oldalának a négyzet oldalával kell egyenlőnek lennie.
Q0R0 felezőpontja legyen N1. Ekkor O1N1 az AB=a oldalú szabályos háromszög magassága, tehát O1N1=a32*.
Ha most P az A1A2 köz tetszőleges pontja és az onnan kiinduló szabályos háromszög másik két csúcsa Q és R, akkor QR felezőpontja ugyancsak az AB-t merőlegesen felező egyenesen fekszik.* Legyen ez N'; kimutatjuk, hogy N'N1. Húzzunk az N' ponton keresztül AB-vel párhuzamosat, Q'R'-t; Q'R'=a. Mivel PN'QR és O'N'Q'R', nyilván PN'O1ΔRN'R'Δ és így
PN':O1N'=RN':R'N'azazPQ32:O1N'=12PQ:12a
és innen
O1N'=a32,tehátO1N'=O1N1ill.N'N1.

Eszerint a változó PQR szabályos háromszög QR oldala, melynek P csúcsa az A1A2 közön van, keresztülmegy a szilárd N1 ponton. Ebből tehát adódik a szerkesztés:
1) Ha P az A1A2 közben van, a PN1-re az N1 pontban merőlegest állítunk és így megkapjuk a Q, R csúcsokat. A négyzet mindegyik oldalának felezőpontjához tartozik egy N pont úgy, hogy OiNi=a32 (i=1, 2, 3, 4)-es ezen N pont a négyzetnek Oi-n áthaladó szimmetriatengelyén fekszik.
2) Ha P az AA1 közben van, akkor PN2 meghatározza a C2D-n az R pontot és ennek megfelelőleg kapjuk Q-t a B1B2 közben.
3) Ha P az A2B közben van, akkor PN4 határozza meg a CC1-n a Q pontot és ennek megfelelőleg az R pontot a D1D2 közben.
 

Harsányi János (ág. ev. g. VIII. o. Bp.)
 

Jegyzet. A feladat eredeti szövegében sajtóhibával ,,kerületi pont'' helyett ,,területi pont'' állott. Utóbbi szövegezés mellett a szerkesztés vizsgálata jelentékenyen terjedelmesebb; minthogy a feladat kitűzője is csak ,,kerületi'' pontokra gondolt, most az előadottakra szorítkozunk, jóllehet a közölt megoldás szerzője a sajtóhibás szövegnek is megfelelőleg dolgozott.
 

II. Megoldás. Az előbbi megoldás bevezetésében foglaltakat szem előtt tartva, legyen P az AB oldal valamely pontja az A1A2 közön; ekkor a Q a B2C, az R a DD1 köz valamely pontja lesz.
Ha a Q-pontot 60-al elforgatjuk P körül ‐ a pozitív irányban ‐ akkor Q pont az R-be esik; ha a BC-oldalt P körül 60-kal elforgatjuk, akkor a BC oldal Q pontjának a DA oldal R pontjába kell esnie.
 
 

A szerkesztés ezen alapon a következő: PB sugárral kört szerkesztünk és ezen kijelöljük az E pontot úgy, hogy BE=60 legyen. Az E pontban a körhöz érintőt húzunk; ezen érintő helyzetét veszi fel a BC egyenes, ha P körül 60-kal elforgattuk, amikor is B az E-be kerül. Ezen érintő a DA oldalt az R pontban metszi úgy, hogy PR lesz a P-ből kiinduló, a négyzetbe írt szab. háromszög oldala. A PR sugárral P-ből szerkesztett kör BC-t a Q pontban metszi.
Minthogy a PBQΔPERΔ* és PBQΔ 60-os forgatással kerül a PERΔ helyzetébe, nyilván QPR=60 és így a PQRΔ egyenlőoldalú.
 

Tésy Gabriella (Szent Margit leányg. VIII. o. Bp. XI.)
 

*Az N1 pont távolsága a CD oldaltól N1O3=Q0C=B2C2=atg152=a(2-3)2. Eszerint
O1N1+N1O3=a32+a(2-3)2=a.

*Vegyük P-nek az AB-n, O1-re szimmetrikus pontját. Az ehhez tartozó P'Q'R' szab. háromszög a PQRΔ-gel szimmetrikus az O1O3-ra nézve; kell tehát, hogy QR és Q'R' az O1O3 ugyanazon pontján menjenek keresztül.

*Két oldal és a nagyobbikkal szemben fekvő szög (90) egyenlő