Feladat: 1277. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Barna Tibor ,  Bluszt Ernő ,  Czinczenheim József ,  Farkas Imre ,  Frankl Ottó ,  Harsányi János ,  Holzer Pál ,  Huhn Péter ,  Kolostori J. ,  Komlós János ,  Kukorelly Gy. ,  Lóránd Endre ,  Mandl Béla ,  Marosán Zoltán ,  Nagy Elemér ,  Oroszhegyi Szabó Lajos. ,  Pálos Peregrin ,  Sándor Aranka ,  Schwarz János ,  Somogyi Antal ,  Vajda József 
Füzet: 1937/február, 180 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenesek egyenlete, Parabola egyenlete, Determinánsok további alkalmazásai, Parabola, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1936/december: 1277. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A parabola egyenlete legyen: y2=2px. A parabola csúcsa a koordinátarendszer kezdőpontja, a parabola tengelye az X-tengelye.
A parabola csúcsán átmenő e egyenes egyenlete: y=mx.
Az erre merőleges f egyenes egyenlete: y=-1mx.
Az e egyenes a parabolát a csúcspontján kívül még egy pontban metszi. Ennek koordinátái az

y2=2pxésy=mx
egyenletekből álló rendszert elégítik ki. Az y kiküszöbölésével
m2x2=2pxés innenx1=0,x2=m22p.
x1=0 mellett y1=0. Ez a parabola csúcsa. x2-höz tartozik y2=2pm(x2,y2), az e egyenesnek és a parabolának másik metszéspontja, A.


Hasonlóan
y2=2pxésy=-1mx
egyenletrendszer megoldásai az f egyenes és a parabola metszéspontjait határozzák meg. y kiküszöbölésével
x2m2=2pxés innenx'1=0,x'2=2pm2.
x'1=0 mellett y'1=0; ez a parabola csúcsa. x'2-höz tartozik y'2=-2pm. (x'2,y'2) az f egyenesnek és a parabolának másik metszéspontja, B.
Nyilván az AB húr a parabola csúcsából derékszög alatt látszik. Ha A' az A és B' a B szimmetrikus pontja a parabola tengelyére (X-tengely) nézve, akkor A'B' is derékszög alatt látható a parabola csúcsából; azonban így AB és A'B' metszéspontja az X-tengelyen fekszik. Azt kell tehát kimutatnunk, hogy az AB húrnak az X-tengellyel való metszéspontja független az m értékétől.
Az A, B pontokon átmenő egyenes egyenlete:
|xy12pm22pm12pm2-2pm1|=0,ill. |  xy12p2pmm22pm2-2pm1
|=0
Ha y=0, akkor  (2pm+2pm3)x+(-4p2-4p2m3)=0


és innen
x=2p.

Az AB húr ez X-tengelyt ‐ m értékétől függetlenül ‐ oly pontban metszi, amelynek a parabola csúcsától való távolsága a csúcspont és a gyújtópont távolságának (p2-nek) négyszerese.
 
 Huhn Péter (Kegyesrendi g. VIII. o. Szeged)
 

Jegyzet. Ha m=1, akkor AB merőleges az X-tengelyre és x3=2p-x'2. Megoldásunkban azért választottuk a két ponton átmenő egyenes egyenletének determinánssal való felírását, mert ebben mindkét pont egyformán szerepel.