Feladat: 1275. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Bencze József ,  Donáth Géza ,  Farkas Imre ,  Hörcher János ,  ifj. Seidl Gábor ,  Kádár Géza ,  Komlós János ,  Kondor István ,  Mandl Béla ,  Németh K. ,  Radovics György ,  Schwarz János ,  Szél Gy. (Érseki kath. gimn.) ,  Tegző J. 
Füzet: 1937/február, 178 - 179. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Irracionális egyenletek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1936/december: 1275. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egyenletünkben a négyzetgyök, mint x-nek egyértékű függvénye, szerepel, jelentsen tehát pozitív számot, esetleg zérust. Ebből következik, hogy egyenletünket csak x2 érték elégíti ki.
Tegyük fel tehát, hogy c2. Ha két pozitív szám egyenlő, négyzetük is egyenlő és viszont ilyen értelemben az 1) egyenlet ekvivalens a

2x2+2x-m=(x-2)2vagyisx2+6x-(m+4)=0...2)
egyenlettel. Megjegyezhetjük, hogy x minden oly valós értéke mellett, mely a 2)-t kielégíti. 2x2+2x-m értéke négyzetté, tehát pozitívvá válik.
Vizsgáljuk tehát az
f(x)=x2+6x-(m-4)függvényt.f(2)=12-m.

I. Ha m>12, f(2)<0. Ebből következik, hogy az f(x)=0 egyenletnek két gyöke van 1; a két gyököt 2 elválasztja, azaz az egyik gyök nagyobb, a másik kisebb, mint 2. Eszerint a nagyobbik gyök az 1) egyenlet megoldása.
II. m=12 mellett f(2)=0, azaz az f(x)=0 egyik gyöke 2. Ez kielégíti az 1)-t is, t. i. m=12 esetében x=2 helyettesítésével az egyenlet mindkét oldala eltűnik. Az egyenlet másik gyöke -8; ez azonban nem elégíti ki az 1)-et.
III. Ha m<12, akkor f(2)>0. Most már azt is meg kell vizsgálnunk, hogy vannak-e f(x)-nek negatív értékei, ill. valós zérushelyei. Erre nézve a diszkrimináns szolgál felvilágosításul:
D36+4(m+4)=4(m+13).

Ha m<-13, akkor 2)-nek nincsenek valós gyökei.
Ha -13<m<+12, akkor 2)-nek két valós gyöke van. Minthogy f(2)>0, mind a két gyök 2-höz viszonyítva ugyanolyan helyzetű. Tekintettel arra, hogy a gyökök félösszege -3<2, mind a két gyök kisebb 2-nél, tehát egyik som felel meg 1)-nek.
Összefoglalva a mondottakat: az 1) egyenletnek csak egy megoldása van, még pedig akkor, ha m>12.
 
 Bencze József (Ferenc József g. VIII. o. Kőszeg)
 

Jegyzet. A feladat megoldására még számos dolgozat érkezett. Ezek nem voltak figyelembe vehetők, mert csak a 2) egyenlet megoldásával foglalkoztak. Holott itt az volt a lényeges, hogy megvizsgáljuk, megfelelnek-e a 2) egyenlet gyökei az irracionális egyenletnek?
Azon célból, hogy a megoldás jelentését kidomborítsuk, kitűztük ezen feladat geometriai értelmezését. (L. ezen számban az 1300. feladatot.)
A másik szempont, amire munkatársaink figyelmét felhívni óhajtom, hogy a vizsgálatokat lehetőleg függvénytani oldaláról végezzék, annál inkább, mivel tananyagunkat is ebben a irányban dolgozzuk fel.
1f(x) az x-nek oly másodfokú függvénye, amelyben x2 együtthatója pozitív. Értékkészletében negatív és pozitív értékek is vannak.