Feladat: 1270. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: -
Megoldó(k):  Barna T. ,  Donáth Géza ,  Frankl Ottó ,  Harsányi János ,  Huhn P. ,  Komlós J. ,  Pálos P. ,  Scwarz J. ,  Sebestyén Gyula ,  Vajda József 
Füzet: 1937/január, 154 - 155. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vetítések, Egyéb sokszögek geometriája, Térelemek és részeik, Térgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1936/november: 1270. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

10. A Dandelin-féle hatszöget egy O pontból tetszőleges S síkra vetítve, a hatszög Ai(i=1,2...6) csúcsának vetülete legyen A'i. Ezen vetület nem más, mint az OAi egyenesnek az S síkkal való metszéspontja. Minthogy az A1A4, A2A5, A3A6 egyenesek egy P pontban találkoznak, azért az OA4A1, OA2A5, OA3A6 síkok egy egyenesben, az OP-ben metszik egymást. Ezen három síknak az S síkkal való metszésvonalai A'1A'4, A'2A'5, A'3A'6 ilyenformán egy P' ponton, azaz a P pontnak vetületén (OP és S metszéspontján) mennek keresztül, vagyis A'1A'2A'3A'4A'5A'6 valóban Brianchon-féle hatszög.
20. A Dandelin-féle hatszög

A1A2,A2A3,A3A4,A4A5,A5A6,A6A1
oldalait messük a σ síkkal és a metszéspontok az oldalakkal legyenek rendre M1, M2, M3, M4, M5, M6. Ezen 6 pont által meghatározott egyenesvonalú síkidom egymásután következő oldalai,


t. i.
M1M2,M2M3,M3M4,M4M5,M5M6,M6M1
rendre az A1A2A3,A2A3A4,A3A4A5,A4A5A6,A5A6A1,A6A1A2


síkokban foglalnak helyet és így a szemközti
M1M2,M4M5;M2M3,M5M6;M3M4,M6M1
oldalpárok Mz, Mx, My metszéspontjai rendre a Dandelin-féle hatszög szemközti
A1A2A3,A4A5A6;A2A3A4,A5A6A1;A3A4A5,A6A1A2
síkpárjainak z, x, y metszésvonalain vannak. Utóbbiak azonban egy π síkban feküsznek és így az Mz, Mx, My pontok valóban egy egyenesen, a π és σ síkok metszésvonalán helyezkednek el, azaz M1M2M3M4M5M6 valóban Pascal-féle hatszög!
 

Vajda József (Faludi Ferenc rg. VIII. o. Szombathely).

 

Megjegyzés. A Dandelin-féle torzhatszög segítségével a Pascal és Brianchon tételek új térgeometriai igazolását nyerjük a fentiek szerint, csak azt kell még belátnunk, hogy minden kúpszeletbe írt síkhatszöghöz található olyan Dandelin-féle torzhatszög, melynek síkhatszögünk a síkmetszete és hogy minden kúpszelet köré írt síkhatszöghöz található olyan Dandelin-féle torzhatszög, melynek síkhatszögünk centrális projekciója.
Az első állítás helyessége nyilvánvaló. Ugyanis minden kúpszeleten át végtelen sok egyköpenyű hiperboloid fektethető.1 Kiválasztva egy ilyen hiperboloidot és hatszögünk 1., 3., és 5. szögpontján át az egyik, 2., 4., és 6. szögpontján át pedig a másik alkotóseregbeli alkotókat meghúzva, máris olyan Dandelin féle hatszöget kapunk, melynek kúpszeletbe írt hatszögünk a síkmetszete (azaz Pascal-féle hatszög).
Ami pedig a 2-ik állítást illeti, mindig végtelen sok olyan egyköpenyű hiperboloid adható meg (még adott O vetítési centrum mellett is), melynek egy adott kúpszelet a képkontúrja (vagyis melynek az adott kúpszelet vetítőkúpja, érintőkúpja).2 Kiválasztva egy ilyen hiperboloidot, kúpszeletünk minden érintője vetülete lesz a hiperboloid egy első- és egy 2-ik alkotóseregbeli alkotójának is. Az érintőhatszög 1., 3. és 5. oldalához az egyik, 2., 4. és 6. oldalához pedig a másik alkotóseregből választva ki ezeket a megfelelő alkotókat olyan Dandelin-féle hatszöget kapunk, melynek érintőhatszögünk valóban a centrális projekciója (azaz Brianchon-féle hatszög).
 
 Elek Tibor
1E hiperboloidok bármelyikét megadhatjuk pl. azáltal, hogy a kúpszelet 2 tetszőleges pontján át 2 tetszőleges kitérő egyenest húzunk. E két vezéregyenes a hiperboloid egyik alkotóseregének két alkotója lesz; a másik alkotósereg alkotóit úgy kapjuk, hogy a kúpszelet különböző pontjaiból ezekhez közös szelőket húzunk.

2E hiperboloidok bármelyikét megadhatjuk pl. azáltal, hogy a vetítőkúp 2 tetszőleges érintősíkjában 2 tetszőleges kitérő egyenest húzunk. E két vezéregyenes a hiperboloid egyik alkotóseregének két alkotója lesz; a másik alkotósereg alkotóit úgy kapjuk, hogy a kúp különböző érintősíkjaiban meghúzzuk ezek közös szelőit.