Feladat: 461. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bizám György ,  Etelaky L. ,  Goreczky E. ,  Huszár Gy. ,  Kókai Kún Z. ,  Koren P. ,  Ozoróczy Gy. ,  Pozder Gy. ,  Sándor Gyula ,  Steiner Iván ,  Szabó Béla ,  Székely A. ,  vitéz Dobó J. ,  vitéz Somoskéry E. ,  Zábory S. 
Füzet: 1939/május, 226. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Térgeometria, Hengerek, Parabola, mint kúpszelet, Gömb és részei
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1939/február: 461. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Azon pontok, melyek Q-tól és S-től egyenlő távolságra vannak, olyan forgási paraboloid pontjai, amelynek tengelye g, gyújtópontja Q és iránysíkja S. Azon pontok, amelyek g től a távolságra vannak, olyan forgási henger pontjai, amelynek tengelye g és sugara a. A paraboloid és henger közös k körének (P) pontjaiban érintheti a keresett gömb a paraboloidot. A gömb középpontja az érintési ponthoz tartozó normálison (n) van. A gömb középpontja olyan pont (O), amely P-től és l-től egyenlő távolságra van.
Azon O pontok mértani helye, amelyek egy P ponttól és egy l egyenestől egyenlő távolságra vannak, egy parabolikus henger pontjai, melynek egy normálmetszete a P gyújtóponttal és l irányvonallal bíró parabola. Az n normális e hengert két pontban metszi. E pontok közül csak az egyik lehet az O, mert az n normálisnak csak az egyik része vehető számításba.
Mivel a k kör minden P pontjához tartozik egy O pont, ezért a feladatnak végtelen sok megoldása van.
Ha azonban a gömb az S síkot is tartozik érinteni, akkor a gömb középpontja az [lg] síkban van.
Részletek. Az a sugarú k kör megszerkesztése: A henger és S sík metszési körének egyik pontja legyen R. Az RQ¯ távolságot merőlegesen felező sík az R ponthoz tartozó henger-alkotót a keresett k kör egyik P pontjában metszi.
Parabola és gyújtópontján átmenő egyenes közös pontjainak szerkesztése: Feladatok 1457.

 
Bizám György (Bolyai g. VII. r. o. Budapest, V.)