Feladat: 1268. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Hajdu Pál ,  Pichler S. 
Füzet: 1905/december, 120 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek egybevágósága, Súlyvonal, Mértani helyek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1904/március: 1268. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük A,B,C-vel a háromszög csúcsait; K-val az AB oldal középpontját és kn-nel a C csúcson át az AB- vel párhuzamosan haladó egyenest.

 
 

A keresett mértani hely mindenesetre egy kúpfelület, melynek csúcsa C. Tegyünk a C-n át egy AB-vel párhuzamos π1 síkot, akkor ez átmegy a kn egyenesen. Vetítsük e síkra az A,B és K pontokat és jelöljük e vetületeket rendre A1,B1 és K1-gyel. Az ABC síkban a CK súlyvonal egyenlő távolságban van az A és B pontoktól, a π1 síkban pedig a CK1 egyenesnek van ilyen tulajdonsága. Hogy ezt kimutassuk, rajzoljunk az A1 és B1 pontokból merőlegeseket a CK1-re és jelöljük a talppontokat Q1, illetőleg R1-gyel. Mivel A1Q1 az AQ1-nek és B1R1 a BR1-nek a π1 síkra eső vetülete, azért az AQ1 és BR1 egyenesek is merőlegesek a CK1-re.
Már most
AA1Q1ΔBB1R1Δ,
mert
AA1=BB1
A1Q1=B1R1,

mert CK1 a CA1B1 háromszög súlyvonala és végül
AA1Q1=BB1R1=90.
Tehát csakugyan
AQ1=BR1.
Ugyanígy megrajzolhatjuk a C ponton átmenő AB-vel párhuzamos π2,π3,... síkokon is a K2,K3,... pontokat és kimutatható, hogy a CK2,CK3,... egyenesek mindegyike egyenlő távolra fekszik az A és B csúcsoktól.
Jelöljük a π síkok közt az ABC síkra merőlegest πn-nel, a mely az ABC síkot éppen kn-ben metszi. A kn párhuzamos lévén AB-vel, egyenlő távolságban van az A és B pontoktól. K-ból a kn-re rajzolt merőleges talppontját jelöljük Kn-nel, akkor KiKn a πi síkban van és mivel KKi merőleges πi-re, tehát merőleges a talppontján átmenú összes egyenesekre és így KiKn-re is. Tehát
KKiKn=90.

A K,K1,K2,...,Ki,...,Kn pontok mértani helye tehát a KKn, mint átmérő fölé rajzolt kör. A keresett egyenesek mértani helye tehát az a kúppalást, melynek csúcsa C, s melynek a KKn, mint átmérő fölé rajzolt kör egyik körmetszete.
 

(Hajdu Pál, Budapest.)