Feladat: 1155. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bánó L. ,  Freund E. ,  Heimlich P. ,  Jánosy Gy. ,  Koritsánszky I. ,  Kürth R. ,  Pető L. ,  Pőzel Tibor ,  Ruvald S. ,  Stagl A. ,  Székely J. ,  Szilas O. 
Füzet: 1903/december, 91. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizikai jellegű feladatok, Feladat, Egyéb hidrosztatikai nyomás
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1903/március: 1155. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

ABDC függőleges zsilipre gyakorolt oldalnyomás egyenlő az AEBCFD hasábban foglalt víz súlyával, ha ezt 90 fokkal megforgatva TP vízszintes irányban képzeljük.

 
 

P=1254215kg súly=21870kg súly. A P nyomóerő átmegy az S súlyponton és T pontban éri a zsilipet. Az S pont a két háromszög a és a' súlypontjait összekötő egyenes felező pontjában fekszik. A háromszögek súlypontjait pedig megkapjuk, ha a középvonalakat meghúzzuk. Minthogy azonban e középvonalak a csúcstól számított 23 részben metszik egymást, azért az ugyanazon sugárrendszerben lévő BR távolság is a BA-nak 23 része. Tehát a T támadó pont a zsilip két szélétől 1,52=0,7m távolságban és a víz felszínétől 235,4m=3,6m mélységben van.
 

(Pözel Tibor, Budapest.)
 

A feladatot még megoldották: Bánó L., Freund E., Heimlich P., Jánosy Gy., Koritsánszky I., Kürth R., Pető L., Ruvald S., Stagl A., Székely J., Szilas O.