Feladat: 1142. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bánó L. ,  Csada I. ,  Fodor H. ,  Földes R. ,  Graf V. ,  Haar A. ,  Jánosy Gyula ,  Merse P. ,  Pető L. ,  Pözel T. ,  Székely J. ,  Szilas O. ,  Sztrokay K. 
Füzet: 1903/december, 88 - 89. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizikai jellegű feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1903/február: 1142. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megjegyzések. Ha valamely gömbalakú és egyenletes sűrűségű égi test tömege M, akkor ez minden rajta kívül, R távolságban fekvő, egységnyi tömeget

fMR2erővel vonzza,
a hol f a gravitationális állandót jelenti. De másrészt az egységnyi tömegre ható erő mindig egyenlő a létesített gyorsulással, a-val, tehát
a=fMR2;ebbőlM=aR2f.
Ez az egyenlet szolgál az égi testek mérlegelésének alapjául. Ebből az egyenletből az is világos, hogy csak az olyan égi testek tömegét lehet meghatározni, amelyek által a világtér valamely pontjában létesített gyorsulás ismeretes. Ilyenek mindenekelőtt azok az égi testek, melyek körül más égi testek keringenek, mert akkor e keringő égi testeknek a középponti test felé nyilvánuló gyorsulása: a=4π2RT2, a hol R a pálya sugara és T a keringési idő.
A Föld tömegvonzása által létesített gyorsulás két helyen: a Föld felületén és a Hold távolságban ismeretes, tehát a Föld tömege mindkét adatból kiszámítható. Hasonló módon a Nap által létesített gyorsulás igen sok helyen, nevezetesen az összes bolygók távolságában ismeretes, tehát a tömegszámítás igen sok adat alapján lehetséges. Jupiternek 5 holdja van, tehát a főbolygó által létesített gyorsulás értéke 5 helyen ismeretes, mindegyikből Jupiter tömege kiszámítható. Ellenben a mi holdunk körül más égi test nem kering és így az általa létesített gyorsulásnak értékét a világűr semmiféle helyén sem ismerjük, tömegét ez úton nem számíthatjuk ki. Azonban ismeretes, hogy a Hold a Föld vizeit az apály-dagály jelenségben mintegy maga felé emeli. Ebből a Hold által létesített gyorsulás értékére (komplikált számítással) következtetni lehet. Csakis ez úton sikerült a Hold tömegét meghatározni. Ugyan ez az eset például Venus bolygóval, melynek nincs holdja; az általa létesített gyorsulásra csak is azokból a zavargásokból (perturbatiók) lehetett következtetni, melyeket a Föld pályájára kifejt.
 
1. A Föld tömege M=gR2f, a hol g a szabad esés gyorsulása, R a Föld sugara
M=61027gr=6quatrillio kg.
.
2. A Nap tömege M'=aρ2f, a hol a a Föld gyorsulása a Nap felé, ρ a földpálya sugara. Azonban tudjuk, hogy
a=4π2ρT2,
a hol T a Föld keringési ideje
M'=4π2ρ3fT2=1,98×1033gr
M'=közelítőleg2quintillio kg.
M'M=332000.

3. A Nap középsűrűsége σ=M'V=1,4.
4. A nehézségi erő gyorsulása a Nap felületén a=fM'R2, a hol R a Nap sugara;
a=27056cmsec2;
körülbelül 28-szor akkora, mint a Föld felületén.
 

((Jánosy Gyula, Budapest.)
 

A feladatot még megoldották: Bánó L., Csada I., Fodor A., Földes R., Graf V., Haar A., Merse P., Pető L., Pözel T., Székely J., Szilas O., Sztrokay K.