Feladat: 1088. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bartók I. ,  Dömény I. ,  Fuchs I. ,  Haar Alfréd ,  Kürti I. ,  Liebner A. ,  Pichler S. ,  Rosenberg J. ,  Schwarz Gy. 
Füzet: 1903/november, 50 - 51. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1902/november: 1088. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Segédtétel. Ha hasonló háromszögek egyik (P) csúcsa fix, a második (Q) csúcs pedig oly körön mozog, mely átmegy a P-n, akkor a harmadik csúcs (R) mértani helye szintén kör, mely átmegy a P ponton.
Bizonyítás. QR messe a kört S-ben; akkor a PS húr állandó, mert a PQR szög nagysága nem változik, tehát az S pont is fix. De akkor tételünk máris világos, mert állandó (PS) húr fölött állandó PRS kerületi szög mozog, tehát R a PSR körön mozog.
E segédtétellel tételeink egyszerre bebizonyíthatók.
1. és 2. Az ACD háromszögben a C és D állandó nagyságúak, mert mindig egyazon AB húron nyugszanak, tehát CAD is állandó és az ACD háromszög mindig hasonló marad önmagához, bármilyen helyzetű legyen is a CBD szelő.

 
 

Hasonlók maradnak tehát önmagukhoz az ACO,ACO1,ACO2,ACO3 és ACG háromszögek is s így segédtételünk értelmében az O,O1,O2,O3 és G pontok mértani helyei oly körök, melyek átmennek az A ponton is.
3. Hasonló háromszögek között legnagyobb területe annak van, a melyikben a megfelelő szöggel szemközt fekvő oldal a legnagyobb. A mi esetünkben az ACD háromszög területe akkor legnagyobb, ha CD a legnagyobb, a mi pedig akkor következik be, ha CD párhuzamos a két adott kör centrálisával. (K. M. L. V. 37.)
4. Minthogy
C1PD1=CDD1-DCP=(180-D1AB)-C1AB=
=180-(C1AB+D1AB)=180-C1AD1=const.,
azért aP pont mértani helye a C1AD1 háromszög köré írható kör.
 

(Haar Alfréd, Budapest.)
 

A föladatot még megoldották: Bartók I., Liebner A. m. e. hallgatók, Dömény I., Fuchs J., Kürti I., Pichler S., Rosenberg J., Schwarz Gy.