Feladat: 1069. matematika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bánó L. ,  Dömény I. ,  Friedländer Henrik ,  Fuchs I. ,  Földes R. ,  Haar A. ,  Kertész G. ,  Kräuter F. ,  Kürti I. ,  Pichler S. ,  Rosenberg J. ,  Schuster Gy. ,  Schwarz Gy. ,  Sonnenfeld J. ,  Tandlich E. 
Füzet: 1902/december, 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek szerkesztése, Magasságvonal, Mértani helyek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1902/október: 1069. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük a feladatot megoldottnak. Legyen ABC a keresett háromszög, BC a megadott alap, A1 a magasság talppontja és az alapon fekvő szögek külömbsége β-γ=δ. Vegyünk fel a háromszög alapján egy D pontot úgy, hogy A1D=A1B legyen. Ekkor:

CAD=CAA1-DAA1=(90-γ)-(90-β)=β-γ=δ.
Ennélfogva a feladatot így oldjuk meg: A fentebbiek értelmében először meghatározzuk a háromszög megadott alapján a D pontot; azután CD mint húr fölé oly kört rajzolunk, melyben a CD-hez tartozó kerületi szögek egyenlők δ-val. E kör az A1-ben BC-re emelt merőlegest a háromszög harmadik csúcsában, A-ban és A1-ben metszi. Mindkét pont a feladatnak megfelel. Ha és β-γ=0 és A1 a BC oldalnak nem középpontja, akkor a feladatnak nincs megoldása. Ha azonban β-γ=0 és A1 a BC oldal középpontja, akkor a feladatnak számtalan megoldása van, a mennyiben a BC oldal fölé rajzolt egyenlőszárú háromszögek eleget tesznek a feladat követelményeinek.
 

(Friedländer Henrik, Beregszász.)
 

A feladatot még megoldották: Bánó L., Dömény I., Földes R., Fuchs I, Haar A., Kertész G., Kräuter F., Kürti I., Pichler S., Rosenberg J., Schuster Gy., Schwarz Gy., Sonnenfeld J., Tandlich E.