Feladat: 1007. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Baranyó A. ,  Bartók I. ,  Bíró A. ,  Braun I. ,  Deutsch I. ,  Enyedi B. ,  Haar A. ,  Hirschfeld Gy. ,  Kertész G. ,  Kürti Imre ,  Liebner A. ,  Losonczy I. ,  Neidenbach E. ,  Pivnyik I. ,  Raab R. ,  Riesz K. ,  Riesz M. ,  Schwarz Gy. ,  Szűcs A. 
Füzet: 1902/október, 49. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körök, Hatványvonal, hatványpont, Körérintők, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1902/január: 1007. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük a feladatot megoldottnak. Legyen a keresett kör középpontja O, legyenek továbbá az adott pontok A,B,C; az érintési pontok A1,B1,C1. Minthogy AA1A1O-ra, azért A1O az A középpontú és A1O=a sugarú kör érintője; hasonlóképpen OB1 a B kör érintője és OC1 a C kör érintője. De OA1=OB1=OC1, miért is O pont az a,b,c sugarú körök hatványvonalainak metszéspontja. Két kör hatványvonalát pedig ‐ mint ismeretes ‐ úgy szerkesztjük meg, hogy rajzolunk egy harmadik kört, mely a köröket metszi. A közös szelők metszéspontjából a centrálisra rajzolt merőleges a két kör hatványvonala. A keresett kör sugara a kör középpontjából bármely körhöz vont érintő.

 

(Kürti Imre, Eger.)
 

A feladatot még megoldották: Baranyó A., Bartók I., Biró A., Braun I., Deutsch I., Enyedi B., Haar A., Hirschfeld Gy., Kertész G., Liebner A., Losonczy I., Neidenbach E., Pivnyik I., Raab R., Riesz K., Riesz M., Schwarz Gy., Szücs A.