Feladat: 999. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Baranyó A. ,  Bartók I. ,  Bíró A. ,  Deutsch E. ,  Deutsch Imre ,  Deutsch Z. ,  Enyedi B. ,  Haar A. ,  Hirschfeld Gy. ,  Kertész G. ,  Kürti I. ,  Liebner A. ,  Pfeifer Gy. ,  Pivnyik I. ,  Raab R. ,  Ragány B. ,  Riesz K. ,  Riesz M. ,  Schwarz Gy. ,  Selényi P. ,  Sonnenfeld J. ,  Stern D. ,  Szmodics H. ,  Szűcs A. 
Füzet: 1902/június, 234 - 235. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Egyéb sokszögek hasonlósága, Húrnégyszögek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1901/december: 999. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Az A1B1C1D1 négyszög oldalai párhuzamosak az ABCD négyszög oldalaival (K.M.L.VIII. évf. 248. old. 814. pl.) tehát még csak az oldalak arányosságát kell kimutatnunk. Ha az ABCD négyszög átlói egymást O-ban metszik, akkor:

ABOC1D1O
és
BCOC1B1O,
tehát csakugyan
ABC1D1=BCB1C1=ADA1D1=CDA1B1
és így:
A1B1C1D1ABCD.
 

2. Ha az AA1 a DD1-et F-ben; a BB1 a CC1-et G-ben; a BB1 a DC-t H-ban és végül a CC1 egyenes az AB oldalt I-ben metszi, akkor:
BHC=90-ACD
BIC=90-ABD,
tehát
BHC=BIC.
Ez egyenlőségből következik, hogy a BCHI négyszög húrnégyszög s így
IHC=180-IBC=ADC,
tehát
ADIH.

Az AFD és IGB tehát hasonló fekvésű háromszögek, (mert oldalaik párhuzamosak), miért is a megfelelő csúcsokat összekötő egyenesek egy pontban találkoznak; az FG átló tehát átmegy az AB és CD oldalak metszéspontján. Hasonlóan bizonyítható a tétel a másik átlóra nézve is.
 

(Deutsch Imre, Budapest.)
 

A feladatot még megoldották: Baranyó A., Bartók I., Biró A., Deutsch E., Deutsch Z., Enyedi B., Haar A., Hirschfeld Gy., Kertész G., Kürti I., Liebner A., Pfeifer Gy., Pivnyik I., Raab R., Ragány. B., Riesz K., Riesz M., Schwarz Gy., Selényi P., Sonnenfeld J., Stern D., Szmodics H., Szücs A.