Feladat: 872. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Deutsch Imre ,  Pilczer Pál 
Füzet: 1901/június, 250. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Középvonal, Magasságvonal, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1900/november: 872. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Tekintsük a feladatot megoldottnak. ‐ Rajzoljunk a háromszög csúcsain át kört, mely az A csúcsból a BC-vel párhuzamosan rajzolt egyenest D-ben metszi.

 
 

Minthogy B=2C, azért ADC^=2AB^; de DC^=AB^, s így AB^=AD^=DC^. Ennélfogva az ADC háromszög egyenlőszárú; tehát az AH és CE középvonalak egyenlők. Minthogy pedig a BC középpontjában emelt merőleges AD-t E-ben felezi, azért az EC középvonal megszerkeszthető, s így a középvonalak metszési pontja S is ismeretes, a mennyiben ES=12SC. A szerkesztés ezek alapján a következő: BC=a középpontjában merőlegest emelünk s erre rámérjük a megadott m magasságot; EC-t felosztjuk három egyenlő részre s azután S pontból SC=23EC sugárral kört rajzolunk, mely az E ponton át BC-vel párhuzamosan rajzolt egyenest a keresett A pontban metszi.
 

(Deutsch Imre, Győr.)
 

II. megoldás. A D pont az Apollonius-féle körrel is megszerkeszthető. E végből meghosszabbítjuk CE-t K-ig, úgy hogy CK=2CE legyen. A KS mint átmérő fölé szerkesztett kör az E-ből BC-vel párhuzamosan rajzolt egyenest a keresett D-ben metszi. Ha D-t ismerjük, A is megszerkeszthető.
 

(Pilczer Pál, Kaposvár.)
 

Megoldások száma: 30.