Feladat: 824. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bartók I. ,  Deutsch E. ,  Deutsch I. ,  Enyedi B. ,  Haar A. ,  Harsányi Z. ,  Hirschfeld Gy. ,  Kertész G. ,  König D. ,  Liebner A. ,  Messer P. ,  Pivnyik I. ,  Preisich G. ,  Riesz Kornél ,  Riesz M. ,  Scheiber S. ,  Sonnenfeld J. ,  Szmodics H. ,  Szűcs A. ,  Söpkéz Gy. 
Füzet: 1902/március, 191 - 192. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Súlypont, Magasságpont, Körülírt kör középpontja, Beírt kör középpontja, Hozzáférhetetlenségi szerkesztések síkban, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1900/április: 824. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Rajzoljunk az egyik oldallal két párhuzamost, melyek a másik két oldalt D és E illetve D' és E' pontokban metszik; DE és D'E', középpontjait összekötve, megkapjuk a háromszög súlyvonalát; a másik súlyvonal hasonlóan meghatározva, az elsőt a súlypontban metszi. A súlyvonalak által az oldalak középpontjai is ismeretesek; ezekben merőlegeseket emelve az oldalakra, megkapjuk a körülírt kör középpontját. Egy oldal középpontjából merőlegest húzunk a szomszédos oldalra s meghatározzuk az első oldalnak ezen merőlegesre vonatkoztatott tükörképét; a hol ez a szomszédos oldalt metszi, lesz a magasság talppontja. A magasságok talppontjai meg lévén határozva, a magassági pont is megszerkeszthető. A beírt kör középpontjának meghatározása végett szerkesszük meg a szögfelezőket. Húzzunk e czélból az egyik szög egyik szárával párhuzamost, mely a másikat H-ban metszi. H középpontból s tetszésszerinti sugárral körívet írunk le, mely a H szög szárait G és K pontokban metszi. Ezen pontokat összekötve, a nyert vonalat meghosszabbítjuk a felezendő szög másik száráig s végül e vonal felezéspontjában merőlegest állítva, megkapjuk a keresett szögfelezőt. (K. M. L. IX. 6. lap.)

 

(Riesz Kornél, Budapest.)
 

A feladatot még megoldották: Bartók I., Deutsch E., Deutsch I., Enyedi B., Haar A., Harsányi Z., Hirschfeld Gy., Kertész G., König D., Liebner A., Messer P., Pivnyik l., Preisich G., Riesz M., Scheiber S., Sonnenfeld J., Söpkéz Gy., Szmodics H., Szücs A.