Feladat: 661. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Filkorn J. ,  Freibauer E. ,  Kerekes T. ,  Kiss A. ,  Kohn B. ,  Krausz B. ,  Krisztián Gy. ,  Lukhaub Gy. ,  Obláth R. ,  Perl Gy. ,  Sasvári G. ,  Spitzer Ö. ,  Weisz József 
Füzet: 1899/szeptember, 15 - 16. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek hasonlósága, Algebrai átalakítások, Beírt alakzatok, Négyzetek, Háromszögek hasonlósága, Négyszögek szerkesztése, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Terület, felszín, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1899/február: 661. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Tekintsük a feladatot megoldottnak s rajzoljuk meg az AG és AH egyeneseket, melyek a B és C pontokban a BC oldalra emelt merőlegeseket B1 és C1 pontokban metszik.

 

 

Minthogy AEGABB1, azért
AE:EG=AB:BB1
továbbá
AE:EF=AB:BC
s minthogy EG=EF, azért a két aránypárban 3 tag egyenlő lévén, BB1=BC.
Ennélfogva a szerkesztés a következő: A háromszög egyik ‐ pl. BC ‐ oldala fölé négyzetet emelünk s e négyzetnek B1 és C1 csúcsait összekötjük A-val. Az AB1 és AC1G és H pontokban metszik a háromszög BC oldalát, mely pontokban merőlegeseket emelve, kapjuk E-t és F-et.
 
2. Jelöljük a háromszög oldalait a,b,c-vel, a megfelelő magasságokat m1,m2,m3-mal, a háromszög oldalain nyugvó négyzetek oldalait x,y,z-vel. Minthogy
EGBB1=AGAB1=ADAD1,
vagy
xa=m1m1+a
azért
x=am1m1+a
épp így
y=bm2m2+b,z=cm3m3+c.

A három törtben a számlálók egyenlők, mert mindegyik a háromszög kettős területe. Így tehát ama tört nagyobb, melyben a nevező kisebb. Legyen a>b>c.
Minthogy
am1=bm2
azért
am2=bm1
és
a-m2a=b-m1b.

De ha a>b, akkor a-m2>b-m1és így
a+m1>b+m2
s ennélfogva x<y. Hasonlóképpen kapjuk, hogy y<z. Látjuk tehát, hogy a háromszög legkisebb oldalán nyugvó négyzet területe a legnagyobb.
 
(Weisz József, Budapest.)

 
A feladatot még megoldották: Filkorn J., Freibauer E., Kerekes T., Kiss A., Kohn B., Krausz B., Krisztián Gy., Lukhaub Gy., Obláth R., Perl Gy., Sasvári G., Spitzer Ö.