Feladat: 369. matematika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Friedmann B. ,  Goldziher K. ,  Grosz A. ,  Kármán T. ,  Kertész L. ,  Kornis Ö. ,  Riesz Frigyes ,  Roth M. ,  Schiffer H. ,  Spitzer Ö. ,  Szabó István ,  Szabó K. 
Füzet: 1898/január, 91 - 92. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Síkgeometriai szerkesztések, Tengelyes tükrözés, Beírt háromszög, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1897/június: 369. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Legyenek A1 és A2 a megadott A pont szimmetrikus pontjai OX és OY tengelyekre nézve; B és C az OX és OY egyenesek pontjai.

 
 

Az A1BCA3 egyenes vagy tört vonal egyenlő az ABC háromszög kerületével. A1 és A2 állandó pontok; A1BCA2 tehát akkor legrövidebb, ha egyenes. A feladatnak megfelelő B és C pontok tehát A1A2 egyenes metszéspontjai OX és OY egyenesekkel.
 
(Riesz Frigyes, műegyetemi hallgató, Zürich.)
 
II. Megoldás. Ismeretes, hogy a háromszögbe írt háromszögek közül legkisebb kerületű a talpponti háromszög (K.M.L.IV. 46. lap.) Ennélfogva a szerkesztés a következő: A-t összekötjük O-val s OA-ra A pontban merőlegest rajzolunk, mely az OX és OY szárakat B' és C' pontokban metszi. Az OB'C' háromszög talpponti háromszöge a keresett háromszög.
 
(Szabó István.)

 
A feladatot még megoldották: Friedmann B., Grosz A., egyetemi hallgatók; továbbá Goldziher K., Kármán T., Kertész L., Kornis Ö., Roth M., Schiffer H., Spitzer Ö., Szabó K.