Feladat: 368. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Friedmann Bernát ,  Grosz Andor ,  Kornis Ödön ,  Riesz Frigyes ,  Visnya Aladár 
Füzet: 1898/március, 133 - 135. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Háromszögek szerkesztése, Térelemek és részeik, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Középponti és kerületi szögek, Tengelyes tükrözés, Projektív geometria, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1897/június: 368. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Legyen a keresett egyenlőszárú háromszög AEF. Húzzunk C ponton át az a vonallal párhuzamos egyenest, mely g-t O pontban, AE-t pedig D-ben metszi. ADC szintén egyenlőszárú háromszög, melyet ha megszerkesztünk, a feladat meg van oldva.
E szerkesztés czéljából állítsunk C pontban az OC vonalra merőlegest, mely a g egyenest G pontban metszi. C pontnak g-re vonatkozó tükörképe C1. Rajzoljunk kört, melynek BC1 a húrja és e húrhoz tartozó kerületi szöge: β=90-α, hol α az a és g egyenesek által képezett szög. E kör a CG megnyújtását H-ban metszi. BH egyenes a g-t A-ban, a keresett háromszög csúcsában metszi. Most már mind az ADC, mind az AEF háromszög megrajzolható.

 

Bizonyítás: C1HB=β, mert a segédkörnek C1B húrhoz tartozó kerületi szöge; OGC szintén β, mert az OGC derékszögű háromszög, de mivel C1 tükörképe C-nek, C1GA is β; ennélfogva C1HGA húrnégyszög, mert az AC1 húrhoz tartozó AHC1 és AGC1 kerületi szögek egyenlők és így:
 

 

HC1A=180-HGA;
de
HGA=180-β
s így
HC1A=β,
tehát
C1HA=HC1A=β
vagyis az AHC1 egyenlőszárú háromszög; ennek külszöge tehát:
C1AB=2β
vagyis az AHC1 egyenlőszárú háromszög; ennek külszöge tehát:
C1AB=2β.

Mivel COC1=2α, a C1AB és COC1 szögek összege 180, tehát OC1AD szintén húrnégyszög, a melyben C1OA kerületi szöghöz C1A és a vele egyenlő AOD kerületi szöghöz AD húr tartozván:
C1A=AD;
de mivel
C1A=AC,
azért
AD=AC,
tehát ADC s így AEF is egyenlőszárú háromszög.
A feladatnak két megoldása van, mert a segédkör a CG-t a másik irányában való meghosszabbításában: H1-ben is metszi és így a H1B meghosszabbítása a g egyenesen egy A1 csúcspontot is ad.
 
(Kornis Ödön.)

 
II. Megoldás. Ha megrajzoljuk ama egyenlőszárú háromszögeket, melyek alapja az a egyenesen fekszik és szárai a B és C pontokon mennek át, a B-ben és C-ben keletkező sugársorok az egy háromszöghöz tartozó szárakat megfelelő sugaraknak tekintve, projektivikusok lesznek, mert bármely két sugár képezte szög ellentetten egyenlő a megfelelő két sugár által képezettel és így 4-4 megfelelő sugár kettősviszonya egyenlő.
Ha e sugarakat a hordozókon túl meghosszabbítjuk, míg a g egyenest metszik, két projektív pontsort nyerünk a két g hordozón és a keresendő háromszög A csúcsa e két közös hordozóval bíró projektív pontsor kettős pontja. A szerkesztést könnyen visszavezethetjük közös hordozókkal bíró projektív sugársorok kettős sugarainak megkeresésére, mely közölve van a 95. feladat I. megoldása elé írt projektív geometriai tárgyalás végén (II. évf. 71-74. lap).
 
(Visnya Aladár.)

 

A feladatot még megoldották: Friedmann Bernát, Grosz Andor, Riesz Frigyes.