Feladat: 355. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Devecis M. ,  Fekete J. ,  Friedmann B. ,  Kornis Ö. ,  Roth M. ,  Spitzer Ö. ,  Weisz J. 
Füzet: 1897/október, 38. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyzetek, Köréírt alakzatok, Középponti és kerületi szögek, Thalesz-kör, Háromszögek egybevágósága, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1897/április: 355. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első megoldás. Az ABCD négyzet AB és AD oldalai fölé félköröket rajzolunk. Az AB ívet megfelezve, kapjuk E pontot, melyből EA sugárral kört rajzolunk. Ezután körzőnyílásba vesszük a nagyobbik négyzet b oldalát s A pontból körívet rajzolunk, mely az EA sugárral rajzolt kört F pontban metszi. AF az AB és AD fölé rajzolt félköröket G és H pontokban metszi. C ponton át HG-vel párhuzamost rajzolunk, mely a GB és HD egyeneseket L és M pontokban metszi. HGLM az ABCD négyzet köré írt négyzet.

 
Bizonyítás. AGB=90,AFB=45, tehát GF=GB és AG+GB=b.AGBDHA, mert AB=AD=a és GAB=HDA, tehát AH=GB s így AG+GB=AG+AH=HG=b.
A feladat csak akkor oldható meg, ha 1) b>a és 2) b2AE=a2.
 
Második megoldás. A kisebbik négyzet AB és AD oldalai, mint átmérők fölé köröket rajzolunk. A ponton át a 354. feladat alapján szelőt rajzolunk,mely a nagyobbik négyzet egyik oldalával, b-vel egyenlő.
 
Harmadik megoldás. A nagyobbik négyzet középpontjából a kisebbik négyzet fél átlójával kört rajzolunk. A metszési pontok adják a kisebbik négyzet csúcsait. Ha a>b22, a kör két pontban metszi a nagyobbik négyzet mindegyik oldalát; akkor tehát két megoldást kapunk. Ha a=b22, a kör érinti a négyzet oldalait, tehát csak egy megoldást kapunk; ha a<b22, akkor a feladatnak nincs megoldása.
 
A feladatot megoldották: Devecis M., Fekete J., Friedmann B., Kornis Ö., Roth M., Spitzer Ö., Weisz J.