Feladat: 354. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Devecis M. ,  Friedmann B. ,  Kornis Ö. ,  Roth M. ,  Spitzer Ödön ,  Szabó K. 
Füzet: 1897/október, 37. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Síkgeometriai szerkesztések, Kör geometriája, Derékszögű háromszögek geometriája, Thalesz-kör, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1897/április: 354. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük a feladatot megoldottnak. Bocsássuk a megadott körök C1 és C2 középpontjaiból az AB=m szelőre a C1D és C2E merőlegeseket. Rajzoljuk meg C1-ből a C2E-re merőlegesen álló C1H-t. Ha AB szelő a két kört M pontban metszi, akkor

DM=ADésEM=EB,
mert a kör középpontjából a húrra bocsátott merőleges felezi a húrt. Ennélfogva
DM=EM=DE=C1H=m2.
A C1C2H derékszögű háromszögből ismerjük tehát a C1H=m2 befogót és a C1C2 átfogót. A szerkesztés ennélfogva a következő: A körök középpontjait összekötve, kapjuk a C1C2 centrálist. C1C2 fölé félkört rajzolunk és C1-ből m2 sugárral körívet írunk le, mely a segédkört H-ban metszi. C1H-val M ponton át párhuzamost rajzolva, megkapjuk az AB=m szelőt.
A feladat csak akkor lehetséges, ha m2-C1H<C1C2.
 
(Spitzer Ödön.)
 
Jegyzet. Evvel kapcsolatban könnyen megoldhatjuk a következő feladatot: Két körnek egyik metszéspontján át húzzunk egy szelőt úgy, hogy a szelőből elvágott húrok összege a lehető legnagyobb legyen.
Az elvágott húrok összege akkor lesz a legnagyobb, ha M ponton át C1C2 centrálissal párhuzamost húzunk. A C1 és C2 pontokból a szelőre húzott merőlegesek, mint azt láttuk, az egész AB szelő felét, DE-t, foglalják maguk közé. De DE az előbbeni feladatban egyenlő C1H-val, az utóbbi feladatot a centrálissal párhuzamosan rajzolt szelő oldja meg.
 
A feladatot még megoldották: Devecis M., Friedmann B., Kornis Ö., Roth M., Szabó K.