Feladat: 147. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Grünhut Béla ,  Meitner Elemér ,  Visnya Aladár ,  Weisz Lipót 
Füzet: 1895/október, 23 - 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Súlypont, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Terület, felszín, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1895/június: 147. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A CD húr változása által keletkezett háromszögek mind hasonlók, mert az ACB és ADB szögek mind egyenlő húron (AB) nyugvó kerületi szögek az egyes körökben. Az ACB-t és mellékszögét felező egyenesek tehát az AB-re merőleges átmérő (FF') végpontjain mennek keresztül. Hasonlóképen az ADB-t és mellékszögét felező egyenesek a másik kör AB-re merőleges átmérőjének (EE') végpontjain mennek keresztül. E négy szögfelező egyenes egymást páronkint (a C és D pontokon kívül) az M,M1,M2 és M3 pontokban metszi.
Minthogy a CMD háromszög C és D szögei állandók, állandó a CMD szög és vele együtt az EMF szög is. De EAB=EDB és FAB=FCB, azért tehát EAF=2R-EMF. Az EAFM négyszög húrnégyszög, s így tehát az M pontok mértani helye az EAF kör.
Hasonló megfontolások mutatják, hogy az M1,M2, és M3 pontok mértani helyei az E'AF',E'AF és EAF' körök.
A háromszög súlypontja G a CQ és DR egyenesek metszéspontja, hol Q az AD és R az AC oldalok felezési pontja. Minthogy az ACD háromszög minden helyzetében hasonló marad önnönmagához, az AC:AD viszony állandó; tehát az ACQ és ADR szögek mind rendre egyenlők egymással, azaz állandó AQ1 és AR1 íveken nyugosznak. Az AQ1GR1 négyszög húrnégyszög, mert Q1AB=Q1CB és R1AB=R1DB, tehát Q1AR1+R1GQ1=2RB. A G egyenesek mértani helye az AQ1R1 kör.
A CAD háromszög alakja állandó levén, területe akkor lesz maximum, ha oldalai maximálisak. Ez akkor következik be, ha az AC1 és AD1 oldalok az egyes körök átmérői lesznek. Ez esetben a C1D1 oldal merőleges AB-re.
Minthogy a C1CB és a BDD1 szögek állandók, állandó a C1PD1=BDD1-BCC1 szög is. Azonkívül a C1CB=C1AB, CDP=BAD1 (mert BDD1 mindkettőt 2R-re egészíti ki) egyenlőségekből következik, hogy C1AD1+D1PC1=2R, vagyis a C1AD1P négyszög húrnégyszög és így a P pont mértani helye a C1AD1 kör.

 
(Weisz Lipót, főreáliskolai VIII. o. t. Pécs.)
 

A feladatot még megoldották: Grünhut Béla, Pécs; Meitner Elemér, Budapest; Visnya Aladár, Pécs.