Feladat: 43. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Klug Lipót dr. 
Füzet: 1894/november, 40 - 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek hasonlósága, Körérintési szerkesztések, Diszkusszió, Háromszögek hasonlósága, Körülírt kör, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Trigonometriai azonosságok, Inverzió, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1894/március: 43. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Harmadik megoldás*)

 
Jelöljük az ABC háromszög BC,CA,AB oldalait a,b,c-vel az egymást kizárólag egy E pontban érintő és az AC egyenest az A pontban, a BC egyenest a B pontban érintő két körnek sugarát r, illetve r1-gyel; CE egyenes második metszőpontját e körökkel P,P1-gyel, végre DE vonaldarabot e-vel.
Ha a P,P1 pontok közül a P fekszik CE vonaldarabon akkor a C pont hatványa a két kört illetőleg
CECP=CE(CE-PE)=CA2,
CECP1=CE(CE+EP1)=CB2,
mely egyenletekből
PE=CE2-CA2CE=e2-b2e;EP1=CB2-CE2CE=a2-e2e.

Tekintve, hogy E a köröknek belső hasonlósági pontja, továbbá a körök sugarára vonatkozó feltételt:
PE:EP1=r:r1=m:n.

Ha ebbe az arányba PE,EP1-nek előbb talált értékeit helyettesítjük, és abból e2 értékét kiszámítjuk:
e2=a2m+b2nm+n=a2+λb21+λ
hol λ=n:m.
Minthogy e-nek értéke csak az a,b és λ mennyiségektől függ, melyek állandóak, azért az egymást kizárólag érintő keresett körpárok érintőpontja egy körön fekszik, melynek középpontja C és sugara e.
Ha a szerkesztendő körpárok egymást bezárólag érintik egy E' pontban és CE'=e', akkor hasonló úton mint előbb kiszámíthatjuk e'-nek értékét, mely
e'2=±a2m+b2nm-n=±a2-λb21-λ
*
Szintén mondhatjuk, hogy a keresett és egymást bezárólag érintő körpárok érintő-pontja a C pontból leírható körön fekszik, melynek sugara e'.
A mi az e és e' sugarak szerkesztését illeti következőképp járhatunk el:
Az A és D* pontokon keresztül C szög felezőjével párhuzamosan menő egyeneseket metszéshez hozzuk CB-vel G,H pontokban; GB átmérő fölé írt körnek bármelyik metszőpontja I, a GB-re H-ban merőlegesen álló egyenessel, már C ponttól e távolságra van. Ha továbbá az A és D*) ponton keresztül C szög külszögének felezőjéval párhuzamosan menő egyenesek CB-t G', H' pontokban metszik és GB átmérő fölé írt körhöz H'-ből vont érintő pontja I', akkor CH' átfogó és BI' befogóból alkotott derékszögű háromszög másik befogója e'.
Ugyanis:
GH:HB=m:n,GH+HB=a+b
GH=(a+b)mm+n,HB=(a+b)nm+n,CH=CB-HB=am-bnm+n,
CI2=CH2+HI2=CH2+GHHB=a2m+b2nm+ne2.
Továbbá:
G'H':BH'=m:n,G'H'-BH'=a-b
G'H'=(a-b)mm-n,BH'=(a-b)nm-n,CH'=CB+BH'=am-bnm-n,
CH'2-H'I'2=CH'2-G'H'BH'=a2m-b2nm-n=e'2.

J e g y z e t. 1. A midőn A,B,C pontok egy egyenesben fekszenek, AB átmérő fölé kört írunk és ehhez D'-ből érintőt húzunk, vagy D pontban AB-re merőlegest emelünk; az érintő érintőpontja, vagy a merőleges metszőpontja a körrel, a körpárok érintőpontja. 2. A midőn C végtelen távol van tehát CACB, a keresett körpárok érintőpontja D és D'. A feladatnak ebben az esetekben csak két megoldása van.
A feladat második megoldásánál (a 19. lapon) már ki lett mutatva, hogy ha a D,D' pontok az AB vonaldarabot akkép osztják, hogy
AD:DB=m:n;AD':D'B=m:-n,
akkor a D,D' pontokon át az ABC háromszög C szögének és C külszögének felezőjével párhuzamosan menő egyenesek szintén átmennek a keresett körök érintőpontjain.
Ha tehát C-től e és e' sugárral köröket írunk le és az elsőt a D ponton átmenő, a másodikat a D' ponton átmenő és a C szög, valamint külszögének felezőivel párhuzamos egyenesekkel metsszük, akkor a négy első metszőpont az egymást kizárólag érintő körpároknak, az utóbbi négy metszőpont pedig az egymást bezárólag érintő körpároknak érintőpontja lesz.
Hasonlókép mint a feladat második megoldásánál, úgy itt is kimutatható, hogy a körök közül általában négy mindíg valós, még pedig mindíg az egymást kizáró csoporthoz tartozó négy kör.
D,D' pontok közül ugyanis az egyik pl. D, melynél λ -t positivnek vesszük az AB vonaldarabon fekszik. Ennek távolsága C-től, mint az az ACD,BCD háromszögekből könnyen kiszámítható:
CD2=a2+λb21+λ-c2λ(1+λ)2;
mely kifejezés e2-tel összehasonlítva igazolja, hogy a D pont az e sugarú körön belül fekszik és így a D ponton átmenő egyenes párok ama kört mindíg valós pontokban metszik.
Ha azonban nem ismernők a második megoldásban kimutatott ama tulajdonságot, hogy a körpárok érintőpontjai a D,D' ponton át C szög és külszögének felezőivel párhuzamosan menő egyenesen fekszenek, akkor azt következő úton is igazolhatjuk.
Nevezzük az AC,BC egyenesek az A illetve B pontban merőlegesen álló egyeneseket Ay illetve Bz-nek, ezek metszőpontját F-nek.
Rakjunk az A és B ponttól nézve Ay,Bz egyenesekre oly változó AY,BZ vonaldarabokat, hogy
AY:BZ=m:n
és osszuk YZ vonalat az X pontban akkép, hogy
YX:XZ=m:n.

Kérdés mi lesz az X pontok geometriai helye? - mert mint az X pontok szerkesztéséből látható, ezek között lesznek a kívánt körpárok érintőpontjai.
Az YZ egyenesek tudvalevőleg egy parabolát burkolnak, melyeknek az Ay,Bz és AB egyenesek is érintői, mert a változó parabolaérintők két szilárd érintőtől aránylagos részeket metszenek le.
A változó YZ egyeneseken fekvő X pontok, minthogy YZ vonaldarabot m:n viszony szerint osztják szintén egy parabola érintőn, tehát egyenesen fekszenek. A változó YZ parabola érintő egyik helyzetben AB, s e helyzethez tartozó X pont D pontba esik, mert D az AB vonaldarabot m:n viszony szerint osztja.
De ha a D ponton keresztül az Ay,Bz egyenesek hajlásszögeinek felezőivel párhuzamosokat húzunk, akkor ezek közül egyik az Ay,Bz-t oly Y',Z' pontokban metszi, hogy úgy az AY,AY', mint BZ,BZ', ugyanegy értelemben fekvő vonaldarabok. Tekintve, hogy FY'=FZ' és
AY'FZ'BD=ADFY'BZ'
(mert DY'Z' egyenes az ABF háromszög átszelője), tehát
AY':BZ'=AD:BD=m:n.

E szerint a DY'Z' egyenes is egyik helyzete a változó YZ egyeneseknek és a rajta fekvő X pontot D-vel összekötő egyenes DY'Z', a keresett X pontok geometriai helye.
Minthogy az AY,BZ változó vonaldarabokat kétféleképp rakhatjuk az Ay,Bz egyenesekre és YZ-t is kétféleképp oszthatjuk az adott viszony szerint, azért két parabolát és négy egyenest kapunk, mely utóbbiak, minthogy ACAy,BCBz-re, a C szög és külszögének felezőivel is párhuzamosak.
Klug Lipót,dr.

**)Lásd a 19 oldalt.

**)AD:DB=m:n és
AD':D'B=m:-n.