Feladat: 43. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1894/október, 19 - 22. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb sokszögek hasonlósága, Körérintési szerkesztések, Diszkusszió, Háromszögek hasonlósága, Körülírt kör, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Trigonometriai azonosságok, Inverzió, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1894/március: 43. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Második megoldás *

I.

Az ABC háromszög A és B csúcsaiban az AC és BC oldalokat érintő körök középpontjai az Ay és Bz merőlegesekben vannak.
Legyenek az O és O1 középpontú körök a kívánt tulajdonságúak; tehát, hogy a B, ill. A pontokban a háromszög oldalait és E-ben egymást is érintik. Ekkor
OB:O1A=r:r1=m:n
hol m és n két adott távolság mértékszámai. A figyelembe vett két körnél OO1=r+r1.
Húzzuk meg AE egyenest, mely az O középpontú kört S-ben metszi. Az OSE háromszög hasonló az O1AE háromszöghöz, s így tehát
OS:O1A=SE:AE=m:n

Ha c oldalt m:n arány szerint osztjuk belül és kívül az osztó pontok D és D', akkor feltétel szerint
DA:DB=EA:ES=n:m
azaz DE egyenes párhuzamos BS-sel.
De BS parallel a C szöget felező átszelővel, mert BOS=C és SBO=π2-C2=π2-SBx, tehát SBx=C2.
A D pontból a C szöget felező átszelővel párhuzamosan húzott egyenes e szerint átmegy a körök érintkezéspontján.
Az E pont meghatározására ez adatokhoz vegyük még figyelembe, hogy ez egyszersmind az AEB háromszög csúcsa, mely háromszögből ismeretes az alap és az E-nél levő szög, mely π-C2; mert
SEB=12SOB=C2

Ámde ezáltal adva van az AEB háromszög köré írható kör sugara r''=c2sinC2, mely az ABC köré írt kör sugarával (r0) igen egyszerű összefüggésben van. Ugyanis:
r0=c2sinC=c4sinC2cosC2
és így
r'=2r9cosC2

Ha tehát a körülírt kör középpontján (G) a c oldalra merőleges C1C2 átmérőt rajzolunk és C1 pontot A vagy B-vel összekötjük
C1B=C1A=r'
C2C1B=C2C1A=C2
lévén.
Az r' sugarú kör, melynek középpontja C1 a C szöget felező egyenessel D-ből párhuzamosan húzott egyenest E és E3 pontokban vágja, mint a kívánt tulajdonsággal bíró két-két kör érintéspontjaiban.
E két pár kör mindíg valós, mert D pont az r' sugarú kör területén belül van, s így minden rajta átmenő egyenes a kört két valós és pedig külön vált pontban metszi.
A D harmonikus párjából D-ből vont, DE-vel párhuzamos szelőnek az r' sugarú körel való metszései szintén két-két, a kívánt tulajdonságokkal bíró kört adnak általában, de az E1 és E2 metszéspontok egy kettős ponttá egyesülhetnek, vagy képzetesek is lehetnek, D' az r' sugarú kör kerületén kívül lévén, s így e körök két párja egy párrá, vagy mindkét pár lehetetlenné is válhatik.
 
II.

Legyen a szerkesztendő körökre az a feltétel, hogy:
r:r1=m:nésr-r1=O'O1'
S'O'E'1 háromszög hasonló AO'1E'1 háromszöghöz, hol E'1 az érintkezéspont és S' az AE'1 metszéspontja az O' középpontú körrel.
E'1O':E'1O'1=E'1S':E'1A=r:r1
=m:n=D'B:D'A
SB húrt és D'E'1 szelőt húzván, ezek az elébbi aránylat szerint parellelák.
Ámde S'BBS-re, tehát a C szöget felező irányra, mert MBS' szög =π2 (hol M az O'S' egyenes másik metszéspontja az O' középpontú körrel) mint félkörbe eső kerületi szög és így D'E'1 is merőleges BS-re.
E'1 pont meghatározására vegyük figyelembe, hogy E'1 az AE'1A háromszög csúcsa, mely háromszögnek c oldala és E'1-nél lévő szöge ismeretes.
Ugyanis:
BE'1S'=12S'O'B=π2-C2

Az AE'1B háromszög köré írt kör sugara tehát
r''=c2cosC2
és ha
r0=c4sinC2cosC2
az ABC háromszög köré írt kör sugara, akkor
r'=2r0sinC2

Ha ezek szerint az ABC háromszög köré írt körnek c oldalra merőleges átmérőjét szerkesztjük (C1C2) és C2 pontot A vgy B-vel összekötjük, úgy:
C2A=C2B=r''

Az r'' sugarú körnek D'E'1-tel való metszéspontjai oly két-két kör érintkezés pontjai, melyek a kívánt tulajdonságokkal bírnak.
D' pont kívül lévén a körön E'1 és E'2 pontok egy kettős ponttá egyesülhetnek, esetleg képzetesek lehetnek, azaz: az E1' illetőleg E2' pontban érintkező körök egy párrá egyesülhetnek, vagy lehetetlenekké válnak.
D' harmonikus párjából D-ből vont, D'E1'-tel parallel szelő az r'' sugarú kört mindíg két valós és különvált pontban (E' és E3') vágja s e pontok szintén két-két, a kívánt föltételeknek megfelelő kör érintkezéspontjai lesznek. Ez utóbbi körök mindíg valósak, mert D az r'' sugarú körön belül van.
A feladatnak a kifejtettek szerint általában nyolcz megoldása van, melyek közül négy mindíg valós. E minden körülmények közt valós körök párjai kívülről érintkeznek.
A szerkesztés tehát oda reducálódik, meglévén határozva egy-egy pár kör érintkezés pontja, hogy oly köröket szerkesztünk, melyek adott ponton átmenvén, adott egyenest adott pontban érintenek. A középpontot egyszerűen találjuk Ay, illetőleg Bz egyenes és az illető segédkörnek azon átmérője metszésében, mely az Ek meg az a, illetőleg B pontokat összekötő közös húrra merőlegesen áll.
Maksay Zsigmond, állami főreáliskolai tanár úrtól, Pécsett.2

*Lásd jelen folyóirat első évfolyamában az 54. oldalt.

2Örömmel közöltük e második megoldást, mert míg egyrészt átlátszó és elegáns voltában az elsőt messze felülmúlja, másrészt első örvendetes példája azon tüneménynek, hogy a szaktanár urak oly feladatok megoldása által, melyek, mint az eredmény mutatja, a középiskolai tanulók átlagos képességéhez fűzhető igényeket túlhaladják, mintaszerű eljárásokat mutatnak be a tanuló ifjúságnak, melyekkel azt, vagy legalább annak jobbjait arra ösztönzik, hogy a nehezebb feladatoktól sem riadva vissza, dícséretes buzgóságot fejtsenek ki azok megoldására való törekvésben.

(Szerk.)