Feladat: 28. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Lauber Dezső ,  Visnya Aladár 
Füzet: 1894/február, 21 - 22. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Párhuzamos szelők tétele, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1894/január: 28. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első megoldás
A szerkesztés alapja az, hogy ha két párhuzamos egyenest 2 sugárral átmetszünk, akkor a sugarak találkozáspontján átmenő bármely egyenes a párhuzamosoknak a sugarak által kimetszett részét egyenlő arányban osztja.
A két adott egyenest párhuzamos helyzetbe hozzuk; még pedig A'B'C'D' vonalat A' pontja körül forgatjuk. B' jut B''-be, C' a C''-be s. i. t. Most összekötjük A pontot A'-vel, B-t B''-vel, C-t C''-vel, D-t D''-vel. Az AA¯'' és BB¯'' egyenesek metszéspontját a CC¯'' és DD¯'' egyenesek metszéspontjával összekötő egyenes oly pontokat (X és X'') metsz ki a két párhuzamosból, melyek a következő aránylatokat elégítik ki:
XA:XB=X''A'':X''B''
XC:XD=X''C'':X''D''

Most az X'' pontot A'B'C'D' vonalba forgatjuk, hol X' pontot nyerjük.
De
X''A''=X'A'
X''B''=X'B'
X''C''=X'C'
X''D''=X'D'

s így
XA:XB=X'A':X'B'
XC:XD=X'C':X'D'

A feladat feltételeinek tehát megfelelnek a most nyert X és X' pontok.
(Visnya Aladár és Lauber Dezső, főreálisk. VI. oszt. tanulók, Pécs).

Második megoldás

Jeleljük az AB... egyenest e-vel, az A'B'... egyenest f-fel. Metszéspontjuk legyen S.
Az A,B,... pontok távola az S-től legyen a,b,...; az A',B',... pontok távola a',b',...
Ekkor az adott aránylatok a következő alakban írhatók.
x-ax-b=x'-a'x'-b'.........1.)
x-cx-d=x'-c'x'-d'.........2.)

Tekintsük az e és f egyeneseket ferdeszögű sík koordináta tengely-rendszernek az a,a'... értékrendszereket egy-egy A''..., pont koordinátáinak.
Az 1.) egyenlet ekkor az A'' és B'' pontokat összekötő, a 2.) egyenlet a C'' és D'' pontokat összekötő egyenesnek egyenletei és x és x' a két egyenes metszéspontjának X''-nek koordinátái. Az S ponttól számított x és x' hosszúságok végpontjai a keresett X és X' pontok.
*
A kívánt szerkesztés tehát a következő:
Húzunk az A-ból párhuzamost f-fel és az A'-ből párhuzamost e-vel. Metszéspontjukat nevezzük A''-nek. Hasonlóképpen szerkesztjük B''-et, C''-et és D''-et a B,B' és C,C' és D,D' pontpárokból. Összekötjük továbbá az A''-et B''-tel és a C''-et D''-tel. E két egyenes metszéspontját X''-tel jelöljük. Az X''-ből húzok párhuzamosokat az e-vel és f-fel. A pontok melyekben ezek f-et és e-t metszik, a keresett X' és X pontok.
*Jegyzet. Jeleljük az AA',BB',CC' és DD' egyeneseket rendre a,b,c és d-vel, az XX' egyenest pedig x-szel. Az e,f,c és b, továbbá az e,f,c és d egyenesek mint érintők egy-egy parabolát határoznak meg, melyeknek e és f közös érintői. E két parabolának további közös érintője az XX'=x egyenes.