Feladat: 104. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ehrenfeld N. ,  Erdős V. ,  Koffler Béla ,  Lengyel M. ,  Szántó L. ,  Szilárd V. ,  Vámos J. ,  Vértes J. 
Füzet: 1905/január, 131 - 132. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Mértani helyek, Hossz, kerület
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1904/szeptember: 104. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Jelöljük a két síkot s-sel és 1s-sel. A keresett pont egyik mértani helye az a 2s-sík, mely az adottakkal párhuzamos és tőlök egyenlő távolságban van; a másik mértani hely azok a síkok, melyek a vetületi tengelyen áthaladva a két képsík szögét felezik. Eszerint a 2s sík metszése az első és második felező síkkal tartalmazza a keresett pontot. Általában 4 ily pont van: a két képsík határolta négy térrész mindegyikében egy-egy.
A mondottak szerint a 2s síkban oly pont keresendő, melynek távolsága a két képsíktól egyenlő s és 1s síkok fél távolságával.
Jelöljük e távolságot d-vel, rakjuk föl d-t a vetületi tengely mind a két oldalára. Akkor b és c a vetületi tengellyel párhuzamos, az első, illetőleg harmadik térrészben és az első felező síkban fekvő egyenesek; e és f pedig a negyedik, illetőleg második térrészben és a második felező síkban fekvő egyenesek. Ezen egyenesek a síkot a kívánt B,C,E,F pontokban találják. Mert pl. a b egyenes mértani helye mindazon pontoknak, melyek az első felső síkban vannak és melyeknek távolsága e képsíkoktól d: eszerint b egyenes és 2s síknak B közös pontja a föltételeket kielégíti.

 

(Koffler Béla, Budapest.)