Feladat: 101. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Ehrenfeld N. ,  Lengyel M. ,  Mellinger E. ,  Szántó László ,  Vértes J. 
Füzet: 1905/január, 129. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Mértani helyek, Térelemek és részeik
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1904/szeptember: 101. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Az a egyenestől r távolságra eső pontok geometriai helye oly hengernek a palástja, melynek a a tengelye és r az alapkörének sugara; az s síktól p távolságban levő pontok geom.helye ama két sík, melyek s síktól p távolságban vannak vele párhuzamosan. E henger és két párhuzamos sík találkozása adja a keresett geometriai helyeket.
Ha az egyenes általános helyzetű a síkhoz, akkor a két geometriai hely két egybevágó és párhuzamos helyzetű ellipszis. Előállításuk végett kétszeres transzformációval elérhető, hogy a egyenes a negyedik képsíkra merőleges legyen. A kérdéses geom.helyek negyedik projekcióit egyetlen kör (a henger nyomvonala a negyedik képsíkon) képezi, amiből az ellipszisek többi projekciói levezethetők.
Ha az egyenes merőleges a síkra, akkor a geom.hely két párhuzamos kör, r sugárral.
Ha az egyenes párhuzamos a síkkal, akkor aszerint, amint a síkok a henger palástját nem találják, vagy csak az egyik-, vagy mind a kettő érinti, vagy csak egyik metszi, vagy egyik metszi és a másik érinti vagy végül mind a kettő metszi, lesz a geom.helyek száma: 0,1,2,3,4 párhuzamos egyenes.

 

(Szántó László, Pécs.)