Feladat: 92. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bánó L. ,  Döri Vilmos ,  Erdős V. ,  Hajdu Pál ,  Lusztig M. ,  Mellinger E. ,  Neubauer C. ,  Pichler S. ,  Schuster Gy. ,  Szekeres V. ,  Tandlich E. 
Füzet: 1904/június, 177. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Térelemek és részeik, Szerkesztések a térben
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1904/február: 92. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első megoldás. Legyen az adott szög α. Ha a síkot az első nyomvonal körül az első képsíkba forgatjuk, akkor α mint az első nyomvonal és a forgatott második nyomvonal szöge jelenik meg.
Állítsunk az első nyomvonalra egy tetszőleges pontján át merőlegest, úgy ennek metszése a szög másik szárával a forgatott nyomnak egy pontja; tengelymetszése pedig e pont eredetijének első projekciója.
Rekonstrukcióval nyerjük e pont első rendezőjét és segítségével második projekcióját, mint a második nyomvonal egy pontját.

 

(Döri Vilmos, Budapest.)
 

Második megoldás. Ha tengelypont nem használható, akkor egy második fővonalat forgatunk az első képsíkba, mely az első nyomvonallal α szöget képez. Visszaforgatás útján nyerjük a két projekcióját. Most két pontot veszünk föl benne, ezeken át első fővonalakat vezetünk és ezeknek második nyompontjai meghatározzák a második nyomvonalat.
 

(Hajdu Pál, Budapest.)