Feladat: 77. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bánó L. ,  Ehrenfeld Nándor ,  Epstein K. ,  Földes Rezső ,  Heimlich P. ,  Horti V. ,  Pichler S. ,  Rosenthal M. ,  Seligmann A. ,  Tandlich E. 
Füzet: 1904/január, 108. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Vetítések, Geometriai transzformációk, Térelemek és részeik, Szerkesztések a térben
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1903/szeptember: 77. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első megoldás. Az egyenes mint tengely körül képzeljünk oly hengert, melynek alkotói a forg. tengelytől adott távolságban vannak. E henger felülete a keresett pont egyik mértani helye; a másik mértani hely a pont megadott képében az illető képsíkra merőlegesen álló egyenes. E két mért. hely közös pontjai lesznek a kívánt pontok.
Az adott egyenes általános helyzeténél fogva a keletkező henger ferde lesz és ezért a két mért. hely metszését hosszadalmas úton kaphatjuk csak meg. Hogy könnyebben érjünk célt, forgassuk az adott egyenest a pont első rendezője körül, míg a második képsíkkal párhuzamos (föltévén, hogy a pont első képe van megadva), majd pedig új ‐ a második képsíkra merőleges ‐ tengely körül, míg az első képsíkra merőleges lesz. Most a henger vetítő és ezért az elforgatott rendezővel való metszéspont elforgatott képét közvetlenül nyerjük. Visszaforgatás után nyerjük a pont második képét.

 

(Seligmann A., Pécs.)
 

Második megoldás. Két új képsík behozatalával az adott egyenes a negyedik képsíkra merőleges helyzetbe hozható, amikor is az egyenes negyedik képe egy pont. E körül az adott távolsággal kört rajzolunk, melynek metszése 3t4-el adja a keresett pontok negyedik képeit és innen az első rendezők segítségével nyerjük a második képeket.
 

(Ehrenfeld Nándor, Nyitra és Földes Rezső, Budapest.)
 

A feladatot még megoldották: Bánó L., Epstein K., Heimlich P., Horti V., Pichler S., Rosenthal M., Tandlich E.