Feladat: 75. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bánó L. ,  Epstein K. ,  Földes Rezső ,  Heimlich P. ,  Pichler S. ,  Rosenthal M. ,  Schuster Gy. ,  Seligmann A. ,  Tandlich E. 
Füzet: 1904/január, 106 - 107. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria, Vetítések, Geometriai transzformációk, Szimmetrikus sokszögek, Térelemek és részeik, Szerkesztések a térben, Szabályos sokszögek geometriája
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1903/szeptember: 75. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az adott távolság párhuzamos az első képsíkkal. A vele párhuzamos és az első képsíkban fekvő oldala a hatszögnek AB3. távolságban van tőle. Eme távolság föltüntetése végett térjünk át új képsíkra úgy, hogy 1t3 merőlegesen álljon A'B'-ra. Az új képsík merőleges a szerkesztendő hatszög síkjára is, ezért a hatszög harmadik képe egyenes, mely akkora, mint az említett AB3 távolság. E távolság fele oly derékszögű háromszög befogója, melynek átfogója AB és egyik befogója AB2; tehát könnyen megszerkeszthető, mint a mellékábrából látható.

 
 

Minthogy a hatszögnek a felvett egyenessel szemközt fekvő oldala az első képsíkban fekszik, ezért harmadik képe 1t3 ama pontjában lesz, melyben az imént szerkesztett AB3-al mint rádiusszal A''' középpont körül leírt kör azt átmetszi. Ezek után a hatszög négy csúcspontja ismeretes. A másik kettőt nyerjük, ha a hatszög középpontján át az adott egyenessel párhuzamosat vonunk és erre O'-tól jobbra és balra az adott egyenest felmérjük.
Megjegyzés. A feladatnak két megoldása van, ha az adott egyenes az első képsíkhoz közelébb fekszik, mint amekkora AB3; ha éppen ily távolságban van, egy megoldást nyerünk (ekkor a hatszög síkja merőleges az első képsíkra); különben nem kapunk megoldást.
 
(Földes Rezső, Budapest.)
 

A feladatot még megoldották: Bánó L., Epstein K., Heimlich P., Pichler S., Rosenthal M., Schuster Gy., Seligmann A. és Tandlich E.