Feladat: 49. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dömény I. ,  Haar Alfréd ,  Heimlich P. ,  Messer Pál ,  Pichler S. ,  Riesz M. ,  Schuszter György ,  Sonnenfeld J. ,  Stolzer J. ,  Tandlich E. 
Füzet: 1903/január, 144 - 145. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1902/szeptember: 49. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

(a) Első megoldás. Az adott egyenesek egyikén át a tetszőleges irányú egyenessel párhuzamos síkot fektetünk; a hol ez a másik egyenest metszi, e ponton át vezetünk a tetszőleges irányú egyenessel párhuzamost. Ez a kívánt transversalis; mert a segédsíkban feküdvén, az előbbi egyenest is átmetszi.

 

(Schuster György, Budapest.)
 

Második megoldás. Az adott egyenesek mindegyikén át vezessünk egy-egy síkot párhuzamosan a tetszőleges irányú egyenessel. E síkok metszésvonala metszi az adott egyeneseket és párhuzamos a tetszőleges irányú egyenessel, tehát a föltételeknek eleget tesz.
 

(Messer Pál, Budapest.)
 

(b) A föloldás lényegében olyan, mint az előbbi. A síkok metszésvonalának előállítására egy harmadik képsíkot használtunk és a szerkesztésből látható, hogy az X'X''Y'Y'' pontok egy derékszögű négyszög csúcspontjait képezik.
 
 

A feladat tehát visszavezethető erre a planimetriai kérdésre: állítsunk elő téglalapot, ha oldalainak iránya ismeretes és csúcspontjai rendre egy-egy megadott egyenesen feküsznek (négyszögbe téglalapot írni).
 

(Haar Alfréd, Budapest.)
 

A feladatot még megoldották: Dömény I., Heimlich P., Pichler S., Riesz M., Sonnenfeld J., Stolzer J. és Tandlich E.