Feladat: 47. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bartók I. ,  Enyedi B. ,  Hausvater József ,  Kertész G. ,  Lamparter J. ,  Raab R. ,  Riesz Kornél ,  Sonnenfeld J. ,  Strobl J. 
Füzet: 1902/október, 47 - 48. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1902/március: 47. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első megoldás. Határozzuk meg az adott sík metszését a szimmetria és koincidencia síkkal. Ezen m és n metszésvonalak a szimmetria és koincidencia síkokra vonatkozólag az adott sík nyomvonalai lesznek. Forgassuk a szimmetria és koincidencia sík által bezárt térnegyedet az első térnegyedbe olyképpen, hogy a szimmetria síkot az első-, a koincidencia síkot a második képsíkba forgatjuk.

 
 

Ilyképpen az m egyenes a forgatott, de a másik két adott síkhoz való viszonyát meg nem változtatott, sík első-, az n egyenes a második nyomvonala lesz. Az m egyik P pontja az első képsíkba való forgatás után P'0-ba, az n-nek R pontja a második képsíkba való forgatás után R0''-ba kerül; mind a két forgatás a vetületi tengely körül történik.
A feladatot ezáltal oda módosítottuk, hogy adva egy sík, határozzuk meg első és második hajlásszögét. Ezt pedig esésvonalak segélyével eszközöljük.
 

(Hausvater József, Budapest)
 

Második megoldás. Megkeressük az adott sík metszésvonalát az egyik felező síkkal. E metszésvonalra egy merőleges síkot állítunk és azon szög, melyet ez a sík a két síkból kimetsz, lesz a síkok hajlásszöge. Czélszerű a feladatnál oly harmadik képsíkot használni, mely a vetületi tengelyre merőlegesen áll.
 

(Riesz Kornél, Budapest)
 

A feladatot még megoldották: Bartók I., Enyedi B., Kertész G., Lamparter J., Raab R., Sonnenfeld J., Strobl J.