Feladat: 35. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bartók I. ,  Deutsch E. ,  Deutsch I. ,  Enyedi Béla ,  Kertész G. ,  Lamparter J. ,  Liebner A. ,  Pazsiczky G. ,  Raab R. ,  Riesz K. ,  Riesz M. ,  Strobl I. 
Füzet: 1902/február, 167. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1901/november: 35. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az első képsíkon oly egyenes körkúpot szerkesztünk, melynek alkotói az alappal oly szöget képeznek, mint a keresett sík. E kúphoz illesztünk érintősíkokat párhuzamosan a henger alkotóihoz, úgy ezek párhuzamosak a keresett síkokkal. A kúpnak eme érintősíkjait tehát önnönmagukkal párhuzamosan addig toljuk, míg a hengert érintik és ekkor nyerjük a kívánt síkokat.
Minthogy a kúphoz egyenessel párhuzamosan általában két érintősík illeszthető és ezek mindegyike önnönmagával eltolva kétszer válhatik a henger érintősíkjává, azért a föladatnak négy föloldása van, mindaddig, míg a henger alkotóinak első képsíkszöge kisebb az adott szögnél. Ha e két szög egymással egyenlő, akkor a kúphoz csak egy érintősík illeszthető, tehát a feladatnak két feloldása van; míg, ha a henger alkotóinak első képsíkszöge nagyobb az adottnál, akkor a feladat megoldása lehetetlen.

 

(Enyedi Béla, Budapest.)
 

A feladatot még megoldották: Bartók I., Deutsch E., Deutsch I., Kertész G., Lamparter J., Liebner A., Pazsiczky G., Raab R., Riesz K., Riesz M., Strobl J.