Feladat: 4. matematika ábrázoló geometria feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Blau Arthur ,  Lázár Lajos ,  Póka Gyula ,  Riesz Kornél ,  Tóbiás J. László 
Füzet: 1900/december, 121 - 122. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1900/szeptember: 4. matematika ábrázoló geometria feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Megoldás. A három sík három metszővonala egymásra merőleges. Válasszunk tehát (n1n2) síkban egy P pontot. Ez legyen a síkok metszőpontja. Forgassuk be a síkot és a pontot az első képsíkba. Húzzunk P ponton át két egymásra merőleges egyenest (l1l2). Ezek legyenek a síkok metsző vonalai. A harmadik metszésvonal leforgatott projekcziója (P)-ben van. Forgassuk vissza a két egyenest a síkba. l3 egyenes két projekciója merőleges a sík két nyomára. A három egyenes (l1,l2,l3) meghatároz három síkot, melyek egymásra merőlegesek.
A három pontot tetszőlegesen választhatjuk. Legegyszerűbben l1,l2 és l3 egyeneseken. A pontokon át egyeneseket fektetünk, mely egyenesek első nyomai a sík első nyomát, a második nyomai a sík második nyomát határozzák meg.

 

(Lázár Lajos, Budapest.)

 

2. Megoldás. Az első síkot tetszés szerint vesszük fel, a másodiknak nyomait pedig úgy, hogy egy olyan vonal nyompontjain menjenek át, mely az elsőre merőlegesen áll. (Számtalan megoldás.) A harmadik sík merőleges a két első metszésvonalára. Most felveszünk a három síkban 3 pontot. E három ponton át azután síkot fektetünk.
 

(Riesz Kornél, Budapest.)
 

A feladatot még megoldották: Blau Arthur, Póka Gyula és Tóbiás J. László.