Feladat: 1977. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Cseri István ,  Hajnal Péter ,  Knébel István ,  Varga Tamás 
Füzet: 1978/február, 51 - 55. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek nevezetes tételei, Súlyvonal, Körülírt kör, Középpontos tükrözés, Húrnégyszögek, Thalesz-kör, Kör geometriája, Derékszögű háromszögek geometriája, Vetítések, Súlypont, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Magasságpont, Körülírt kör középpontja, Vektorok, Vektorok lineáris kombinációi, Helyvektorok, Vektorok skaláris szorzata, Magasságvonal, A komplex szám algebrai alakja, Komplex számok tulajdonságai, Rombuszok, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1978/február: 1977. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. 1. Megmutatjuk, hogy az M magasságpontnak a BC oldal F1 felezőpontjára vonatkozó M1 tükörképe az ABC háromszög köré írt körön van, annak éppen az A-val átellenes pontja.
Ebből már könnyen fog következni a feladat állítása.
B és C egymás tükörképe F1-re. Ha M különbözik a B és C csúcstól, akkor

M1BMCésM1CMB,
mert pontra való tükrözés egyenest vele párhuzamos egyenesbe visz át (1a és b ábra). Azonban MC az AB oldalra bocsátott magasság egy szakasza, MB pedig az AC oldalra bocsátotté, így
ABM1=ACM1=90,
tehát B és C rajta van az AM1 mint átmérő fölé rajzolt körön. Az ABC háromszög köré rajzolt kör azonban egyértelműen meg van határozva, így azonos az AM1 átmérőjű körrel, tehát M1 a háromszög köré írt körnek A-val átellenes pontja, amint állítottuk.
 
 

1. ábra
 

Az állítás akkor is igaz, ha pl. M=C (1c. ábra). Ez ugyanis azt jelenti, hogy
ACBC,
a háromszög derékszögű. M tükörképe F1-re B-vel esik egybe és ez valóban az A-val átellenes pont.
2. A bizonyított tételből következik, hogy A2, B2 és C2 az M pont merőleges vetülete a háromszög súlyvonalain. Elég ezt pl. A2-re belátni. Ha M1A1, akkor
F1A1M1=AA1M1=90,
mert AM1 átmérő (2. ábra). Tükrözve F1-re, kapjuk, hogy
F1A2M=90,
és ezt állítottuk. Ha A1=M, akkor A2=M, tehát ekkor is igaz az állítás.
 
 

2. ábra
 

Tudjuk, hogy a háromszög súlyvonalai egy ponton mennek keresztül, a háromszög S súlypontján. Ha SM, akkor A2, B2 és C2 az SM átmérőjű körön van. Ha S=M ‐ ez csak a szabályos háromszögre teljesül ‐, akkor egybeesik velük A2, B2 és C2 is és van végtelen sok kör, amelyik mindegyik pontot tartalmazza.
Azt bizonyítottuk tehát be, a feladat állításán túlmenve, hogy minden háromszöghöz van olyan kör, amelyik átmegy A2-n, B2-n, C2-n, a háromszög magasságpontján és súlypontján.
 
II. megoldás. Jelöljük a háromszög köré írt kör középpontjából az A, B, C, A1, B1, C1, A2, B2, C2 és M ponthoz mutató vektorokat rendre a, b, c, a1, b1, c1, a2, b2, c2, ill. m-mel. Közülük az első hat hossza egyenlő, a kör sugara.
Megmutatjuk, hogy
m=a+b+c.
Jelöljük N-nel azt a pontot, amelynek a jobb oldali vektor a helyvektora (3. ábra). Ekkor
AN=b+c,CB=b-c.
Ha ezek egyike sem 0 nulla-vektor, akkor merőlegesek, mert egy olyan rombusz átlóvektorai, amelynek az oldalvektorai felváltva ±b-vel, ill. ±c-vel egyenlők. Vagy mert skaláris szorzatuk:
(b+c)(b-c)=bb-cc=|b|2-|c|2=0.
Az AN egyenes tehát a BC-re merőleges magasság egyenese.
 
 

3. ábra
 

Mivel B és C különböző pontok, így
b-c0.
Ha b+c=0, akkor N=A, s így ekkor is rajta van N az A-ból húzott magasságvonalon. Ugyanígy látható, hogy N rajta van a másik két magasságvonalon is, tehát azonos a háromszög magasságpontjával. Ezt akartuk belátni.
Azt, hogy A2 az A1 tükörképe a BC szakasz középpontjára, a következő vektoregyenlőség fejezi ki:
12(a1+a2)=12(b+c).
Innen
a2=b+c-a1.
Most már könnyen láthatjuk, hogy
MA2AA1,(1)
ugyanis
MA2=a2-m=-(a+a1),AA1=a1-a.
a és a1 egyenlő hosszú vektorok. Ebből a fentebbi meggondoláshoz hasonlóan adódik, hogy vagy M=A2, vagy teljesül az (1) összefüggés. Ebből pedig következik a feladat állítása, amint azt az I. megoldásban láttuk.
 
Megjegyzés. Érdekes megoldás adódik a feladatra komplex számok segítségével. A komplex számok eközben csak arra fognak szolgálni, hogy átfogalmazzuk segítségükkel az állítást egy könnyen belátható geometriai állítássá.
 
A komplex számokról a következőket használjuk fel. Ugyanazok a számolási szabályok érvényesek rájuk, mint a valós számokra.
A komplex számok a sík vektoraival szemléltethetők. Ebben a szemléltetésben az összeadást a vektorösszeadás szemlélteti.
Két komplex szám hányadosát ábrázoló vektor hajlásszöge a pozitív abszcisszatengelyhez az osztó irányszögével kisebb mint az osztandó irányszöge.
A valós számokat az abszcissza-tengelyen szemléltetjük, ezek irányszöge tehát 0 vagy 180 (vagy ezektől 360 egy egész többszörösével különbözhet).
 
 

4. ábra
 

Legyen most már A, B, C, D a sík négy különböző pontja, a helyvektoraik által szemléltetett komplex számok a, b, c, d. Ha a négy pont egy körön van, akkor a CAD és CBD vagy egyenlő és egyirányú, vagy 180-ra egészíti ki egymást és ellentétes irányú (4. ábra). Ugyanez áll tehát a
d-ac-aésd-bc-b(2)
komplex számok irányszögére is. Ez azt jelenti, hogy a
d-ac-a:d-bc-b=(d-a)(c-b)(c-a)(d-b)(3)
hányados irányszöge 0 vagy 180, ez a szám tehát valós. Ez akkor is igaz, ha d=a, vagy c=b. Ez azt jelenti, hogy legalább 2 pont egybeesik. Ekkor pedig a pontokon át lehet kört rajzolni, kivéve ha három egy egyenesen levő pontunk van.
Tegyük most fel, hogy a (3) szám 0-tól különböző és valós. Ekkor a (2) alatti (komplex) számok is 0-tól különbözők és irányszögeik vagy egyenlők vagy 180-kal különböznek. Lehet mind a két szám valós, de ha egyik nem az, akkor a másik sem az.
Ha mind a kettő valós, akkor A, C és D is, B, C és D is egy egyenesen van, tehát a négy pont egy egyenesen van. Ha viszont a (2) számok nem valósak, akkor a szögekre nyert összefüggés éppen azt jelenti, hogy ABCD húrnégyszög, a négy pont egy körön van. A következőt nyertük tehát:
A (3) komplex szám akkor és csak akkor valós, ha A, B, C, D egy körön vagy egy egyenesen van. Az alábbiakban ezt fogjuk felhasználni.
 
III. megoldás (komplex számok felhasználásával). Válasszuk a háromszög köré írt kör középpontját a komplex számsík 0 pontjának és az A, B, C, A1, B1, C1, A2, B2, C2, M pontok ábrázolják rendre az a, b, c, a1, b1, c1, a2, b2, c2, m komplex számokat. Ekkor, mint az előző megoldásban, adódnak az
a2=b+c-a1b2=c+a-b1,c2=a+b-c1m=a+b+c
összefüggések. Ha a négy pont egy körön van, akkor a következő komplex szám valós:
(a2-c2)(b2-m)(b2-c2)(a2-m)=(c+c1-(a+a1))(-(b+b1))(c+c1-(b+b1))(-(a+a1))=(a+a1-(c+c1))(b+b1)(b+b1-(c+c1))(a+a1).(4)
Az utolsó tört valós volta viszont azt jelenti, hogy az
a+a1,b+b1,c+c1és0
komplex számokat ábrázoló pontok egy körön vagy egy egyenesen vannak. Az utolsó pont a háromszög köré írt kör középpontja.
Mivel a és a1 abszolút értéke (az ábrázoló vektorok hossza) egyenlő, így a 0-t, a-t, a1-et és (a+a1)-et ábrázoló pontok egy rombusz csúcsai. Ekkor azonban az (a+a1)-et ábrázoló pont az O pont tükörképe a rombusz másik két csúcsát összekötő egyenesre, vagyis az AA1 súlyvonal egyenesére. Jelöljük ezt A'-vel (5. ábra), hasonlóan a (b+b1)-et és (c+c1)-et ábrázoló B' és C' pont az O pont tükörképe a háromszög B-ből, ill. C-ből induló súlyvonalára.
 
 

5. ábra
 

Nyilvánvaló azonban, hogy O, A', B', C' egy körön van, mert a három súlyvonal átmegy a háromszög S súlypontján. Ez a pont tehát mind a három tükrözésnél helyben marad, s így
SO=SA'=SB'=SC'.
Ekkor a (4) tört értéke valós, viszont
a+a1-(c+c1)b+b1-(c+c1)
nem valós, mert A', B' és C' nincs egy egyenesen. Az utolsó tört azonban éppen az
a2-c2b2-c2
tört, tehát ez sem valós, A2, B2, C2 nincs egy egyenesen. Ebben az esetben A2, B2, C2 és M-nek kell egy körön lennie, és ezt akartuk bizonyítani.