Feladat: 1973. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ablonczy Péter ,  Bacsó Gábor ,  Geréb Mihály ,  Kertész Gábor ,  Kollár János ,  Koszó Károly ,  Neumann Attila ,  Páles Zsolt ,  Simányi Nándor ,  Sütő-Nagy László ,  Szigeti Jenő ,  Veres Sándor 
Füzet: 1974/február, 49 - 51. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Binomiális együtthatók, Összefüggések binomiális együtthatókra, Számtani sorozat, Oszthatóság, Maradékos osztás, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1974/január: 1973. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat követelménye szerint a szomszédos binomiális együtthatópárok különbsége egyenlő kell hogy legyen, vagyis a különbségek különbsége 0:

(nk-1)-2(nk)+(nk+1)=0.(1)
Itt feltesszük, hogy k-10 és k+1n, azaz
1kn-1.(2)
Ha az (1) egyenlőség teljesül ‐ és csak akkor ‐ alkot számtani sorozatot a három binomiális együttható.
Szorozzunk (k+1)!(n-k+1)!/n!-sal. Ez (2) folytán létezik és pozitív, így (1) akkor és csak akkor teljesül, ha
k(k+1)-2(k+1)(n-k+1)+(n-k)(n-k+1)=0,n2-4nk+4k2-n-2=0.(3)


Eszerint
n=(n-2k)2-2,
egy egész szám négyzeténél 2-vel kisebb:
n=u2-2
alakú, ahol u természetes szám és itt u=n-2k vagy u=2k-n, azaz
k=k1=n-u2=u2-u2-1=(u2)-1
vagy
k=k2=n+u2=(u+12)-1.
Az utolsó alakból látható, hogy k-ra egész értéket kapunk.
Itt u2 kell hogy legyen, hogy n pozitív egésznek adódjék. Az u=2-höz tartozó két k értékre azonban (2) első, ill. második egyenlőtlensége nem teljesül.
Ha u3, akkor
k1=(u2)-11ésk1=n-u2<n.
Mivel pedig k1+k2=n, és k1<k2, így mindkét k érték kielégíti (2)-t.
A feladat követelményei teljesülésének szükséges és elégséges feltételéből indultunk ki és ekvivalens átalakításokat végeztünk, így azok az n, k számpárok felelnek meg, amelyeknél valamilyen 2-nél nagyobb u egésszel
n=u2-2ésk=(u2)-1vagyk=(u+12)-1.

Megjegyzések. 1. Még az u=2-höz tartozó k=0 és k=2 érték is elfogadható, ha (nk)-n 0-t értünk, amennyiben k negatív vagy nagyobb, mint n. Ekkor ugyanis a 0, 1, 2, ill. a 2, 1, 0 számtani sorozatot kapjuk. (Egy versenyző azt is megjegyezte, hogy ezzel a megállapodással bármely pozitív egész n és k-2, ill. kn+2 érték is megfelel.)
 
2. A könnyen igazolható
(nk-1)+2(nk)+(nk+1)=(n+2k+1)
összefüggés két oldalából levonva (1) megfelelő oldalait, adódik, hogy a feladat követelménye akkor és csak akkor teljesül, ha
4(nk)=(n+2k+1).

3. A (3) egyenletet 4-gyel szorozva és n szerint egészítve ki teljes négyzetté,
8k+9=(2n-4k-1)2
adódik, ami páratlan szám négyzete. Ezt 2v+1-gyel jelölve azt kapjuk, hogy
k=(2v+1)2-98=v2+v-22=(v+12)-1
és
2n-4k-1=2v+1vagy4k+1-2n=2v+1.
Innen
n=2k+v+1=v2+2v-1=(v+1)2-2
vagy
n=2k-v=v2-2.

4. A megoldásban szereplő két k értékről leolvasható, hogy minden megengedett n értékhez tartozó nagyobbik k érték megegyezik a következő szóbajövő n értékhez tartozó kisebbik k értékkel.
5. Ha azt kérdezzük, alkothat-e háromnál több egymás utáni binomiális együttható számtani sorozatot, igen könnyű látni, hogy tagadó a válasz. Ekkor ugyanis a sorozat első, második és harmadik eleme is meg a második, harmadik és negyedik elem is háromtagú számtani sorozatot alkotna. Azonban a feladat megoldásában kiderült, hogy az egy n értékhez tartozó két k értéknek szimmetrikusan elhelyezkedő binomiális együtthatók felelnek meg, így a két nyert 3 elemű sorozat egyike növekedő, a másik csökkenő, nem lehetnek ugyanannak a sorozatnak egymás utáni elemei.
6. A számtani sorozatok az olyan sorozatok, amelyeknél a szomszédos elemek különbsége csupa egyező elemből álló sorozat. Hasonlóan vizsgálhatunk olyan sorozatokat ‐ ún. másodrendű számtani sorozatokat ‐, amelyeknél ezek a különbségek alkotnak számtani sorozatot, és hasonlóan értelmezhetők magasabb rendű számtani sorozatok. Felmerül a kérdés: alkothat-e négy egymás utáni binomiális együttható másodrendű számtani sorozatot. A probléma a fentiekhez hasonlóan egy n-ben és k-ban harmadfokú egyenletre vezet. Található azonban végtelen sok megoldás a következő egyszerű meggondolással: Ha n páratlan, 2u+1 alakú, akkor az n-hez tartozó binomiális együtthatók sorozatának közepén két egyenlő binomiális együttható áll és az ezek előtti és utáni binomiális együtthatók is egyenlők. A
(2u+1u-1),(2u+1u),(2u+1u+1),(2u+1u+2)
számok különbségei tehát a, 0, -a alakúak, és ez számtani sorozat. Ez arra is vezet, hogy az említett harmadfokú egyenletet könnyű megoldani: a fellépő polinom egy első és egy másodfokú szorzatára bontható, s így már könnyen megtalálhatók a további megoldások.