Feladat: 1968. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bajmóczy Ervin ,  Lempert László ,  Michaletzky György ,  Ruzsa Imre ,  Soltész János ,  Somorjai Gábor ,  Soós Miklós ,  Takács László 
Füzet: 1969/november, 97. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számtani sorozat, Természetes számok, Számtani közép, Harmonikus közép, Sorozat határértéke, Racionális számok és tulajdonságaik, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1969/január: 1968. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első feladat. Bebizonyítandó, hogy nincs olyan, természetes számokból álló végtelen sorozat, amelynek nem minden eleme egyenlő, s amelynek minden eleme (a másodiktól kezdve) a két szomszédos elem harmonikus közepe. (a és b harmonikus közepe 2aba+b.)

 
Megoldás. Abból az észrevételből indulunk ki, hogy ha h az a, b számok harmonikus közepe, akkor 1h az 1a,1b számok számtani közepe, hiszen a h=2aba+b értékre 1h=12(1a+1b). A feladat állítása eszerint a következő módon fogalmazható át: Bebizonyítandó, hogy a természetes számok reciprokaiból nem alkotható olyan végtelen sorozat, amelyben nem minden elem egyenlő, s amelyben minden elem (a másodiktól kezdve) a két szomszédos elem számtani közepe.
Ez a kijelentés más szóval azt mondja ki, hogy a természetes számok reciprokaiból nem alkotható nem csupa egyenlő számból álló végtelen számtani sorozat. Ennek helyessége nyomban következik abból, hogy a természetes számok reciprokai mindannyian a [0,1] intervallumban helyezkednek el, viszont egy nem csupa egyenlő számból álló végtelen számtani sorozat elemeinek abszolút értéke minden határon túl nő.
 
Megjegyzés. 1. Lényeges a feladatnak az a megszorítása, hogy a végtelen sorozat nem minden eleme egyenlő, mert különben pl. 1, 1, 1,... ellenpéldát adna a feladat állítására.
2. A feladat állítása akkor is igaz, ha nem természetes, hanem egész számokról szól. Ennek helyessége fenti megoldásunkból nyomban adódik, ha benne a [0,1] intervallum helyett a [-1,1] intervallumról szólunk.
3. Nem igaz a feladat állítása, ha benne racionális számok végtelen sorozatáról vagy természetes számok véges (tetszőlegesen előírt hosszúságú) sorozatáról van szó. Az első módosítást az 1, 12, 13,...,1n,... sorozat példája cáfolja, a másodikat pedig a véges
n!,n!2,n!3,...,n!n
sorozat, amelynek minden eleme természetes szám.