Feladat: 1964. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Corradi Gábor ,  Gerencsér László ,  Laczkovich Miklós ,  Lovász László ,  Makai Endre ,  Pósa Lajos 
Füzet: 1965/március, 104 - 107. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Irracionális egyenlőtlenségek, Számtani közép, Mértani közép, Harmonikus közép, Kvadratikus közép, Gyökös függvények, Nevezetes azonosságok, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1965/március: 1964. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Be kell bizonyítanunk, hogy a köbgyök alatti kifejezés nem nagyobb a bal oldal köbénél. Felhasználjuk a számtani és a mértani középre vonatkozó ismert egyenlőtlenséget, amely szerint két szám szorzata nem lehet a számtani közepük négyzeténél nagyobb. Ezt kétszer is alkalmazva

abc+abd+acd+bcd4=12[abc+d2+cda+b2]12[(a+b2)2c+d2+(c-d2)2a+b2]=a+b2c+d2a+b+c+d4(a+b+c+d4)2a-b+c+d4=(a+b+c+d4)3.
Elég most már csak azt igazolnunk, hogy
a+b+c+d4a2+b2+c2+d24.
Ez abból adódik, hogy a kétoldali kifejezések négyzetének különbsége
a2+b2+c2+d24-(a+b+c+d4)2==116[3(a2+b2+c2+d2)-2(ab+ac+ad+bc+bd+cd)]==116[(a-b)2+(a-c)2+(a-d)2+(b-c)2+(b-d)2+(c-d)2]0.



Megjegyzés. A feladat szövegében felesleges az a megszorítás, hogy a, b, c, d pozitív számok. Ezt megoldásunk sem használta fel. Igaz ugyan, hogy hivatkoztunk a számtani és mértani közép egyenlőtlenségére, és mértani középről csak pozitív értékek körében beszélhetünk, viszont pozitív értékekre való szorítkozás nélkül is igaz, hogy két szám szorzata nem lehet a számtani közepük négyzeténél nagyobb.
Megoldásunk az eredetinél erősebb
a+b+c+d4abc+abd+acd+bcd43
egyenlőtlenséget bizonyította be. A következő megoldások is ezt igazolják majd.
Megoldásainkban többféle középérték szerepel. A pozitív a1, a2,...,an számok számtani (aritmetikai), mértani (geometriai), harmonikus és négyzetes (kvadratikus) közepét az
A(a1,...,an)=1n(a1+...+an),G(a1,...,an)=a1...ann,H(a1,...,an)=n1a1+...+1an,Q(a1,...,an)=a12+...+an2n
képletek adják meg. Ezek között sokféle egyenlőtlenség állapítható meg. Két számra vonatkozólag már felhasználtuk a GA egyenlőtlenséget. Négy számra vonatkozólag bebizonyítottuk, hogy AQ. Két számra vonatkozólag közvetlenül ellenőrizhető a
G2=AH
összefüggés, és ebből GA felhasználásával HG, és így HA is adódik. Bizonyítás nélkül említjük meg, mert nem lesz szükségünk rá, hogy az itt említett egyenlőtlenségek a szám közepeire is teljesülnek.
 
II. megoldás. Jelölje A, G, H, Q az a, b, c, d számok megfelelő közepeit. Feladatunk állítása köbreemelés után Q3G4/H alakban írható, s mi a többet mondó G4A3H egyenlőtlenséget bizonyítjuk be.
Jelölje A1, G1, H1 az a, b számok, A2, G2, H2 pedig a c, d számok megfelelő közepeit. Nyomban belátható, hogy ezekre
A(A1,A2)=A,G(G1,G2)=G,H(H1,H2)=H.
Mivel G12=A1H1, és hasonló érvényes bármely két szám közepeire,
G4=G12G22=A1H1A2H2=A1A2H1H2==A(A1,A2)H(A1,A2)A(H1,H2)H(H1,H2).
Minthogy pedig H(A1,A2)A(A1,A2), és a hasonló H1A1, H2A2 egyenlőtlenségekből A(H1,H2)A(A1,A2) következik, a fenti egyenlőségből a bizonyítandó G4A3H egyenlőtlenséghez jutunk.
 
III. megoldás. Felhasználjuk azt, hogy ha négy szám nem egyenlő, akkor van közöttük a számtani közepüknél nagyobb, és van kisebb is. Legyen például c<A<d, ahol A ismét az a, b, c, d számok számtani közepét jelöli. Legyen c1=c+d-A és d1=A. Ezekre
c1+d1=c+d,c1d1=(c+d-A)A=(A-c)(d-A)+cd>cd.
Ha tehát az a, b, c, d számok helyébe az a, b, c1, d1 számokat írjuk, számtani közepük változatlanul A marad, viszont A is szerepel közöttük, illetőleg többször szerepel, mint ahányszor szerepelt, és a feladat egyenlőtlenségének jobb oldala
ab(c+d)+(a+b)cd<ab(c1+d1)+(a+b)c1d1
miatt növekszik.
Ha tehát a, b, c, d nem egyenlők, akkor megváltoztathatók úgy, hogy számtani közepük változatlanul A maradjon, A többször szerepeljen közöttük, mint ahányszor szerepelt, s hogy a feladatbeli köbgyök értéke növekedjék. Ezt az eljárást a szükség szerint megismételve mindegyik szám helyébe A lép, s a köbgyök értéke állandóan növekszik. Ha pedig mindegyik szám A-val egyenlő, akkor a köbgyök értéke is A. Eszerint a köbgyök értéke eredetileg is A-nál kisebb vagy esetleg vele egyenlő volt, s ez az, amit bizonyítani akartunk.
 
Megjegyzés. Ennek a megoldásnak a gondolatmenete változatlanul alkalmazható akkor is, ha nem négy számról és a belőlük képezhető három tényezős szorzatok összegéről, hanem a számról és az ezekből képezhető k tényezős szorzatok összegéről van szó. Így azt kapjuk, hogy ez az összeg nem lehet nagyobb, mint (nk)Ak.
Kiemeljük ennek az eredménynek azt a speciális esetét, amikor k=n-1. Ebben az esetben a vizsgált összeg nGn/H. Így tehát a
GnAn-1H
egyenlőtlenséghez jutunk, amely n-2 esetén egyenlőség formájában teljesül, n=4 esetén pedig a megoldásainkban bizonyított egyenlőtlenséggel azonos.
Gondolatmenetünk még a k=n esetben is alkalmazható, amikor csak egyetlen szorzatról van szó, s így az n szám közepeire érvényes GA egyenlőtlenség bizonyításához jutunk.