Feladat: 1963. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fazekas Patrik ,  Gerencsér László ,  Lukovics Edit ,  Máté Attila 
Füzet: 1964/április, 148 - 150. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometrikus függvények, Trigonometriai azonosságok, Trigonometrikus egyenlőtlenségek, Geometriai egyenlőtlenségek, Nevezetes azonosságok, Pont körüli forgatás, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Mértani közép, Kvadratikus közép, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1964/április: 1963. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A baloldali szorzat

1+1sinα+1cosα+2sin2α
alakban írható, hiszen sinαcosα=12sin2α. Minthogy egy szög szinusza és koszinusza 1-nél nagyobb nem lehet, a felírt összeg második és harmadik tagja legalább 1, utolsó tagja pedig legalább 2. A teljes összeg értéke tehát legalább 5. Az összeg azonban nem lehet 5, mert a két középső tag nem lehet egyszerre 1, hiszen sinα=1 és cosα=1 egyszerre nem teljesülhet. Az összeg értéke eszerint 5-nél nagyobb.
 
II. megoldás. Egy α szögű 1 magasságú derékszögű háromszöget tekintünk (2. ábra) A szögfüggvények értelmezéséből következik, hogy e háromszög befogói és átfogója
a=1cosα,b=1sinα,c=1sinαcosα.
Feladatunk a+b+c>4 bizonyítását kívánja. Ez nyomban következik abból, hogy a+b>c és c2, hiszen a derékszögű háromszög magassága az átfogónak legfeljebb a fele, amint ez a Thales-kör szemléletéből is nyomban adódik.
 
 
2. ábra
 

III. megoldás. A feladat állításán túlmenően bebizonyítjuk, hogy ha α hegyesszög, akkor
(1+1sinα)(1+1cosα)3+22=5,828...,
s hogy egyenlőség csak az α=45 esetben következik be. Ennek igazolásához az I. megoldásra hivatkozva elég belátnunk, hogy
1sinα+1cosα22,
s hogy itt is csak α=45 esetén következik be az egyenlőség. Ezt háromféleképpen bizonyítjuk be.
a) Az előző megoldás jelöléseit használva a+b22 a bizonyítandó állitás. Ez abból adódik, hogy
(a+b)2=(a2+b2)+2ab=c2+2cm8.
Felhasználtuk itt Pythagoras tételét, a terület kétféle kifejezése alapján adódó ab=cm összefüggést és az m=1 esetben érvényes c2 egyenlőtlenséget. Egyenlőség eszerint csak c=2m esetén, azaz egyenlőszárú derékszögű háromszögre következik be.
b) Forgassuk el a 2. ábrában a magasságtól balra elhelyezkedő háromszöget felső csúcsa körül pozitív irányban 90-kal. Így a 3. ábra vastagon megrajzolt részéhez jutunk. A bizonyítandó állítás szerint az AB szakasz hosszabb, mint a 45-kal hajló A1B1 szakasz, hiszen ennek hossza 22. Azt kell tehát igazolnunk, hogy a derékszögű AOB szárait összekötő s a C ponton áthaladó szakaszok közül a szimmetrikusan elhelyezkedő A1B1 szakasz a legrövidebb.
 
 
3. ábra
 

Minthogy az OA és OB szár között nincs szerepkülönbség, feltehetjük, hogy a α<45. A B pont C-re vonatkozó tükörképét D1-gyel jelöljük. A C-re vonatkozó szimmetria miatt a BB1, A1D1 szakaszok párhuzamosak és egyenlők. A velük párhuzamos és egyenlő AD szakasz a BADB1 parallelogrammához és az A1ADD1 téglalaphoz vezet. Az utóbbiból kiolvasható, hogy AA1D=A1AD1=α, és így B1A1D=135-α>90. Eszerint a B1A1D-ben DB1 a legnagyobb oldal, tehát A1B1<DB1=AB.
c) Felhasználjuk, hogy a pozitív x, y számok a(x,y) számtani, g(x,y) mér-tani és q(x,y) négyzetes közepére
g(x,y)a(x,y)q(x,y),
s hogy egyenlőség mindkét esetben csak x=y esetén teljesül. Eszerint
1sinα+1cosα=2a(1sinα,1cosα)2g(1sinα,1cosα)==2g(sinα,cosα)2q(sinα,cosα)=22.


Egyenlőség csak sinα=cosα, tehát α=45 esetén áll fenn.
 

Megjegyzés. A feladatban α hegyesszöget jelentett. Erre a megszorításra azért volt szükség, mert ha 90<α<180 vagy 270<α<360, akkor a feladat egyenlőtlenségének a baloldalán csak az egyik tényező pozitív, s a szorzat negatív. Ha viszont 180<α<270, akkor mindkét tényező negatív, de szorzatuk 1-nél kisebb. Ennek bizonyítását az olvasóra hagyjuk.