Feladat: 1962. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kóta József ,  Máté Attila ,  Pósa Lajos ,  Sebestyén Zoltán 
Füzet: 1963/március, 98 - 100. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Prímszámok, Prímszámok száma, Prímtényezős felbontás, Legnagyobb közös osztó, Legkisebb közös többszörös, Osztók száma, Oszthatóság, Kombinatorikai leszámolási problémák, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1963/március: 1962. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megjegyzések. 1. A feladat szövegének zárójelbe foglalt kiegészítése más szóval azt jelenti, hogy nem olyan u, v számpárok számát vizsgáljuk, amelyekben a két szám sorrendje közömbös, hanem az u, v rendezett számpárokét, hogy tehát az összeszámláláskor két számpár csak akkor tekintendő azonosnak, ha bennük az első számok és a második számok is egyenlők.
2. A feladat alábbi megoldásaiban használjuk a következő, általánosan is használt jelöléseket: természetes számok körében (a, b) az a, b számok legnagyobb közös osztóját, [a,b] a legkisebb közös többszörösüket, a|b pedig azt jelöli, hogy a osztója b-nek.

 
I. megoldás. Legyen n törzstényezős felbontása
n=p1a1p2a2...psas,
ahol p1,p2,...,ps különböző törzsszámok, a1,a2,...,as pedig nem-negatív egész számok. Minthogy a vizsgált számpárokra [u,v]=n, az u, v számok törzstényezői is csak a p1,p2,...,ps törzsszámok közül valók lehetnek.
Vizsgáljuk meg, hogy pl. p1 mekkora kitevővel szerepelhet u-ban és v-ben. E két kitevő között [u,v]=n miatt a1-nek is szerepelnie kell, és egyik sem lehet a1-nél nagyobb. Ez háromféleképpen következhetik be: 1. p1 kitevője mindkét helyen a1, ez 1 lehetőség; 2. p1 kitevője u-ban a1, v-ben viszont kisebb, tehát a 0,1,2,...,a1-1 számok valamelyike, ami a1 lehetőséget jelent; 3. p1 kitevője v-ben a1 és u-ban kisebb, ami ismét a1 lehetőséget ad. Az összes lehetőségek száma ezek szerint 2a1+1.
Hasonlót mondhatunk a többi törzstényezőről is. Minthogy pl. p1 kitevőinek rögzítése után a többi kitevő számára ugyanazok a lehetőségek maradnak meg, a vizsgált u, v számpárok száma az egyes törzstényezőkre számba vett lehetőségek szorzata:
(2a1+1)(2a2+1)...(2as+1).
Meg kell még mutatnunk, hogy n2 osztóinak száma ugyanennyi. Ez nyomban belátható abból, hogy
n2=p12a1p22a2...ps2as
osztóiban pl. p1 kitevője 0,1,2,...,2a1 lehet, azaz 2a1+1 lehetőség van, s hogy az így adódó lehetőségek számát ismét össze kell szorozni, hiszen az egyes törzstényezőkre vonatkozó lehetőségek egymástól ismét függetlenek.
 
Megjegyzés. Megoldásunkban az a kitevő 2a+1 lehetőséghez vezetett. Ehhez az értékhez a következő, bonyolultabb módon is eljuthatunk:
Az u-ban és v-ben szereplő kitevők egyike sem nagyobb a-nál, azaz mindkettő a 0,1,2,...,a értékek valamelyike. Eszerint a+1 lehetőség adódik mindegyik megválasztására, és (a+1)2 lehetőség a kitevőpár számára. E lehetőségek közül azonban csak azok felelnek meg, amelyekben legalább egyszer maga az a érték is szerepel. Ki kell tehát zárnunk azokat az eseteket, amelyekben mindkét kitevő a 0,1,2,...,a-1 számok közül való. Ez összesen a2 lehetőség kirekesztését jelenti, s ezért a tényleges lehetőségek száma (a+1)2-a2=2a+1.
Ez a bonyolultabb út azért tanulságos, mert magyarázat nélkül érthetővé teszi, hogy ha az u, v számpár helyett olyan u1,u2,...,uk számsorozatok számát keressük, amelyekben szereplő számok legkisebb közös többszöröse n, akkor feleletül
[(a1+1)k-a1k][(a2+1)k-a2k]...[(as+1)k-ask]
adódik.
 
II. megoldás. A feladat állítását azáltal bizonyítjuk, hogy a vizsgált u, v rendezett számpárok és n2 osztói között kölcsönösen egyértelmű hozzárendelést létesítünk. Az u, v számpárhoz azt a d számot rendeljük hozzá, amelyre
uv=dn.(1)
Ez a d valóban egész szám, mert [u,v]=n miatt v|n, s így a baloldali törtet egész számmal kell bővíteni, hogy a jobboldali alakot vegye fel. Ez azt is mutatja, hogy d valóban n2 osztója, hiszen az u számlálót n egy másik osztójával ti. n/v-vel szorozva adódik.
Fel fogjuk használni, hogy ha u1:v1=u2:v2, akkor
u1:u2=v1:v2=[u1,v1]:[u2,v2].(2)
Két szám legkisebb közös többszörösének keresésekor ugyanis két olyan, lehetőleg kicsiny egész számot kell keresnünk, amelyekkel az egyiket és a másikat megszorozva ugyanahhoz az eredményhez jutunk. Ezeknek az egész számoknak a megválasztása eszerint csak a megadott két szám arányától függ. Ha tehát az u1, v1 számpárról az ugyanolyan arányú u2, v2 számpárra térünk át, akkor ‐ miként állítottuk ‐ a legkisebb közös többszörös is velük arányosan változik meg.
Bebizonyítjuk most, hogy különböző u1, v1 és u2, v2 számpárokhoz nem tartozhat ugyanaz a d szám. Ha ez így volna, akkor rájuk
u1v1=u2v2=dn
s ennek következtében (2) is teljesülne. Minthogy pedig [u1,v1]=[u2,v2]=n, (2) szerint u1=u2 és v1=v2 adódik, ami állításunk helyességét bizonyítja.
Be kell még bizonyítanunk, hogy n2 minden d osztója szerepel az u, v számpárokhoz tartozó számok között. Ennek bizonyítása végett a d/n törtet redukált
dn=pq
alakra hozzuk, ahol tehát (p,q)=1. Elég bebizonyítanunk, hogy [p,q]|n, mert akkor (2) szerint a p/q tört olyan u/v törtté bővíthető, amelyre az [u,v]=n feltétel is teljesül.
Eszerint már csak p|n és q|n bizonyítása a feladatunk. Az utóbbi nyilvánvalóan helyes, hiszen q egy n nevezőjű tört egyszerűsítése után lépett fel nevezőként. A p-re vonatkozó állítás
n2d=nqp
következménye, mert itt a baloldalon egész szám áll, ezért a jobboldalon is, azaz p|nq. Minthogy pedig (p,q)=1, eredményünkből p|n is következik.
 
III. megoldás. Az előző megoldáshoz hasonlóan okoskodunk és ugyanúgy indulunk el. A vizsgált számpárokhoz ismét (1) előírásával rendeljük hozzá n2 egy-egy osztóját.
(1)-ből (2)-re hivatkozva
u:d=v:n=n:[d,n](3)
következik, hiszen [u,v]=n. Eszerint d ismeretében u és v már meghatározható:
u=dn[d,n],v=n2[d,n](4)
n2 valamely d osztója tehát csak ehhez az egyetlen u, v számpárhoz tartozhat hozzá.
Ha d|n2, akkor (4) egész számokat szolgáltat, hiszen dn és n2 egyaránt közös többszöröse a d, n számoknak, ezért legkisebb közös többszörösük egészszámszorosa. Ha tehát n2 valamely d osztójából kiindulva (4) előírásával az u, v számpárt képezzük, olyan egész számokat kapunk, amelyekre a (4)-gyel egyenértékű (3) is teljesül, ami csak [u,v]=n esetén következhetik be. Ezek szerint n2 minden osztója szerepel az u, v számpárjainkhoz rendelt számok között.