Feladat: 1961. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1962/március, 104 - 107. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körök, Kör geometriája, Deltoidok, Párhuzamos szelők tétele és megfordítása, Tengelyes tükrözés, Vetítések, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Háromszögek hasonlósága, Eltolás, Hatványvonal, hatványpont, Thalesz-kör, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/március: 1961. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az O1, O2 középpontú körök A1A2 külső és B1B2 belső érintőjének metszéspontját C-vel jelöljük (5. ábra). Az O1A1CB1 és CA2O2B2 derékszögű deltoidok egymáshoz hasonlók, hiszen C-nél elhelyezkedő szögeik mellékszögek, s ebből következik, hogy szögeik páronként egyenlők. Deltoidok körében ez a hasonlóságot valóban biztosítja. A deltoidok CO1, CO2 átlói merőlegesek egymásra, mert az említett mellékszögek szögfelezői. Minthogy az A1B1, A2B2 átlók mindegyike merőleges a CO1, CO2 átlók egyikére (az ugyanazon deltoidbeli átlóra), mindegyikük párhuzamos a másikkal.
Messék az A1B1, A2B2 egyenesek az O1O2 centrálist a P1, P2 pontokban. Bebizonyítjuk, hogy ez a két pont azonos, hogy tehát az A1B1, A2B2 egyenesek metszéspontja valóban a centrálison van. Az 5. ábra szándékosan torz, hogy rajta okoskodásunkat jobban követhessük. Elmondhatjuk, hogy a következőkben ábránk torz voltát bizonyítjuk be.

 

 

5. ábra

 

A deltoidok hasonlóságából következik, hogy átlóik D1, D2 metszéspontjára
O1D1:O1C=CD2:CO2.
A párhuzamos szelők tétele szerint a CO1O2 szárait metsző A1B1, CO2 párhuzamosokra
O1D1:O1C=O1P1:O1O2,
és a CO2O1 szárait metsző A2B2, CO1 párhuzamosokra
CD2:CO2=O1P2:O1O2.
Aránypárjaink egybevetéséből következik, hogy
O1P1:O1O2=O1P2:O1O2,
hogy tehát O1P1=O1P2, azaz P1 és P2 egymással azonos pontok.
 

II. megoldás. A feladatban előforduló két érintőn kívül a másik B'1B'2 érintőt is meghúzzuk. Ez az A1A2 külső érintőt a D pontban metszi, D-nek a centrálisra vetett vetületét M-mel, a centrálisra vonatkozó tükörképét pedig D'-vel jelöljük (6. ábra). Bebizonyítjuk, hogy M rajta van az A1B1, A2B2 egyenesek mindegyikén, és ezzel a feladat állítását igazoljuk.
Az O2D átmérőjű kör tartalmazza az A2, B'2, M pontokat, mert az O2D szakasz ezekből a pontokból derékszögben látható. Minthogy A2O2D=DO2B2', a kerületi szögek tétele szerint A2MD=DMB'2. Ebből a szimmetria révén A2MD=D'MB2 következik, tehát az is, hogy az A2, M, B2 pontok egy egyenesen vannak.
 

 

6. ábra

 

Hasonlóan okoskodhatunk a másik esetben is. Az O1D átmérőjű kör tartalmazza az A1, B'1, M pontokat, mert az O1D szakasz ezekből derékszögben látszik. Minthogy A1DO=O1DB'1, a kerületi szögek tétele szerint A1MO1=O1MB'1. Ebből a szimmetria révén következik, hogy A1MO1=B1MO1, hogy tehát az A1, B1, M pontok egy egyenesen vannak.
 

III. megoldás. Felhasználjuk azt, hogy ha két kör külső és belső érintőjének metszéspontját az egyik érintőn a hozzá legközelebb eső érintési ponttal összekötjük, mindig ugyanakkora szakaszhoz jutunk, bármely érintőpár metszéspontjából indultunk is ki. A 7. ábrán tehát CB1=DA2=D'B2.
 

 

7. ábra

 

Abból indulunk ki, hogy az A1B1, A2B2 egyenesek egymásra merőlegesek. Ezt az első megoldás mintájára láthatjuk be. Az egyenlőszárú A2B2C-ből az A2C szárral párhuzamos EB1 szelő egy ugyancsak egyenlőszárú EB2B1-et vág le. Ennek alapja az A2B2 egyenesen, magassága pedig az alapra merőleges A1B1 egyenesen helyezkedik el. Ezeknek az egyeneseknek az M metszéspontja felezi tehát az EB2 szakaszt.
Az egyenlőszárú A2B2C-ből egy az alapjával párhuzamos egyenes az ugyancsak egyenlőszárú FB1C-et vágja le. Ennek száraira a megoldás elején mondottak szerint FC=B1C=A2D. Ha tehát ezt a háromszöget az A1A2 egyenes mentén eltoljuk, az A2ED-höz jutunk. Ezért ED párhuzamos és egyenlő a B1C szakasszal, tehát a D'B2 szakasszal is. Ebből következik, hogy az EDB2D' négyszög parallelogramma, hogy tehát EB2 és DD' átlója egymást felezi, azaz M felezi a DD' szakaszt is. Minthogy a D, D' pontok a centrálisra vonatkozólag egymás tükörképei, összekötő szakaszuk M felezőpontja a centrálison van. (Ezt a megoldást a versenyen Máté Attila találta, de csak hiányosan dolgozta ki.)
IV. megoldás. A hatványvonalra vonatkozó ismeretekből felhasználjuk azt, hogy mindazok a pontok, amelyekből két egymást metsző körhöz húzott érintőszakaszok egymással egyenlők, a körök közös húrjának az egyenesén vannak.
Ismét abból indulunk ki, amit már az első megoldásban beláttunk, hogy az A1B1, A2B2 egyenesek egymást az M pontban merőlegesen metszik. Thales tétele szerint tehát M hozzátartozik az A1A2 átmérőjű körhöz is a (8. ábra).
 

 

8. ábra

 

Az O1 pontból e két körhöz vont érintőkre O1A1=O1B1, s az O2 pontból hozzájuk vont érintőkre O2A2=O2B2. Az előrebocsátottak szerint tehát O1 és O2 egy olyan egyenesen van, amely a körök közös M pontját tartalmazza. Ez azt bizonyítja, hogy az O1, O2, M pontok egy egyenesen vannak.