Feladat: 1961. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Benczúr András ,  Bollobás Béla ,  Fritz József ,  Kóta Gábor ,  Kóta József ,  Molnár Emil 
Füzet: 1962/március, 101 - 104. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Másodfokú (és arra visszavezethető) egyenlőtlenségek, Másodfokú függvények, Számsorozatok, Valós számok és tulajdonságaik, Permutációk, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Középvonal, Háromszögek nevezetes tételei, Beírt háromszög, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1962/március: 1961. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Abból indulunk ki, hogy ha 0<a<1, akkor

a(1-a)14,
hiszen ez átrendezéssel keletkezik a nyilván helyes (a-12)20 egyenlőtlenségből. Ebből (és a b, c számokra felírt hasonló egyenlőtlenségekből) következik, hogy a feladatunkban szereplő három szorzat szorzata
(1-b)b(1-b)c(1-c)a=a(1-a)b(1-b)c(1-c)(14)3.
Mind a három vizsgált szorzat tehát nem lehet 14 -nél nagyobb, mert akkor a szorzatuk (14)3-nél nagyobb volna.
 

II. megoldás. A vizsgált három szorzat értékhármasa nem változik meg, ha az a, b, c számokat ciklikusan felcseréljük (azaz a b, c, a vagy a c, a, b sorrendre térünk át). Feltehetjük ezért, hogy a három szám közül a a legnagyobb, hogy tehát ba. Ebből következik, hogy
(1-a)b(1-a)14.
Az utolsó lépés felhasználta azt az egyenlőtlenséget, amelyből az első megoldás kiindult.
 

III. megoldás. Egy egységoldalú szabályos ABC három csúcsából felmérjük a háromszög más-más oldalára az a, b, c távolságokat. A végpontok az A1B1C1-et határozzák meg (3. ábra). Ezt a háromszöget az eredetivé három háromszög egészíti ki. Ezek területe az eredeti háromszög területének rendre (1-a)b, (1-b)c és (1-c)a-szorosa, hiszen az ABC-ből pl. az AB alapot (1-a)-szorosára csökkentve a C1BC-höz, s ennek magasságát b-szeresére csökkentve a C1BA1-höz jutunk.
 

 

3. ábra

 

Elég tehát megmutatnunk, hogy ha egy egységterületű szabályos háromszögbe háromszöget írunk, akkor a keletkező három kiegészítő háromszög között van 14-nél nem nagyobb területű. A középvonalak határolta A2B2C2-ről és az ezt kiegészítő háromszögekről tudjuk, hogy területük 14. Állításunk nyilvánvalóan helyes tehát akkor, ha a most említett háromszögek valamelyike tartalmazza beírt A1B1C1-ünk kiegészítő háromszögeinek valamelyikét. Feltehetjük ezért, hogy a középvonalak szétválasztják a rendre a BC, CA, AB oldalakon elhelyezkedő A1, B1, C1 pontokat (4. ábra), mégpedig válassza el a C2A2, A2B2, B2C2 középvonal rendre az A1, B1, C1 pontot a másik kettőtől. Ennek az elhelyezkedésnek arra a következményére fogunk támaszkodni, hogy az A1B1 egyenes metszi az AB félegyenest, s hogy a C2A1 egyenes metszi a CA félegyenest. Elegendő most már csak azt bizonyítanunk, hogy az A1B1C1 területe 14-nél nagyobb. Ebből következik ugyanis, hogy kiegészítő háromszögeinek területösszege 34-nél kisebb, hogy tehát van közöttük 14-nél kisebb területű.
 

 

4. ábra

 

Az A1B1C1 területét csökkentjük, ha C1 csúcsát C2-be toljuk el. Ez abból következik, hogy C1 az eltoláskor közeledik az A1B1 egyeneshez, hiszen közeledik az AB és az A1B1 egyenesek metszéspontjához. Az A1B1C2 területe tovább csökken, ha B1 csúcsát B2-be toljuk el, mert ekkor B1 az AC, C1A2 egyenesek metszéspontjához, tehát az A1C2 egyeneshez is közeledik. Ha a kapott A1B2C2 A, csúcsát a B2C2 oldallal párhuzamosan A2-be toljuk el, területe nem változik meg. Minthogy területcsökkentéssel az 14 területű A2B2C2-höz jutottunk, az A1B1C1 területe 14-nél valóban nagyobb.
 

Megjegyzések. 1. A feladatot megoldó versenyzők nagy többsége az első megoldást találta meg. A második megoldás mondható a legegyszerűbbnek. A harmadik megoldás lényegesen bonyolultabb, viszont rámutat arra a geometriai háttérre, amelyből a feladat származott.
 

2. Feladatunk az a, b, c számokra vonatkozó két megszorítást tartalmaz: megköveteli egyrészt, hogy ezek a számok 1-nél kisebbek, másrészt azt is, hogy pozitívak legyenek. Egyik megszorításra sincs szükség, de valamelyikre szükség van.
Ha ugyanis csak azt követeljük meg, hogy a számok 1-nél kisebbek legyenek, akkor 1-a, 1-b, 1-c pozitív értékek, s az esetleg előforduló negatív vagy 0 értékű b, c, a számmal szorozva 14-nél kisebb szorzatot adnak. Ha viszont csak a, b, c pozitivitásához ragaszkodunk, akkor ezeket az esetleg előforduló negatív vagy 0 értékű 1-c, 1-a, 1-b értékekkel szorozva jutunk 14-nél kisebb eredményhez. A feladat állítása ezek szerint mindkét esetben csak érdektelen tartalommal bővül. A két bővítés egymástól lényegében nem is különbözik, hiszen a feladat változatlan marad, ha benne a, b, c helyébe rendre az 1-c, 1-b, 1-a értékeket írjuk. Az a=12, b=2, c=-1 példa mutatja, hogy mind a két követelést nem hagyhatjuk el.
 

3. Első két megoldásunk módszerével (az előző megjegyzésre is támaszkodva) könnyedén bebizonyíthatjuk, hogy ha az a1,a2,...,an, számok pozitívak, akkor az
(1-a1)a2,(1-a2)a3,...,(1-an)a1
szorzatok nem lehetnek mindannyian 14-nél nagyobbak, sőt feladatunk még messzebb menő általánosításaként azt is, hogy ha a pozitív a1,a2,...,an számoknak egy permutációja b1,b2,...,bn akkor az
(1-a1)b1,(1-a2)b2,...,(1-an)bn
számok sem lehetnek mindannyian 14-nél nagyobbak.
 

4. Feladatunk annak bizonyítását kívánta meg, hogy három szám legkisebbike 14-nél nem nagyobb. Kérdezhetjük, hogy ha ezt a három számot nagyság szerint, rendezzük, mit mondhatunk ki a középsőről és a legnagyobbról. Könnyű belátni, hogy (0 és 1 közötti számok körében maradva) a középső nem lehet 12-nél nagyobb, s hogy további korlátozása három szám egyikére sem mondható ki.
Ha az előző megjegyzés általánosításainak a körében vetjük fel a hasonló problémát, kérdezve, hogy a nagyság szerint rendezett szorzatok közül az i-edikre milyen korlátozásnak kell teljesülnie (i=1,2,...,n), akkor már nehezebb problémákhoz jutunk.