Feladat: 1960. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bollobás Béla ,  Máté Attila ,  Mezei Ferenc 
Füzet: 1961/március, 103 - 106. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hozzáírt körök, Háromszögek nevezetes tételei, Derékszögű háromszögek geometriája, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Paralelogrammák, Rombuszok, Érintőnégyszögek, Szimmetrikus alakzatok, Négyzetek, Háromszögek egybevágósága, Háromszögek hasonlósága, Síkbeli szimmetrikus alakzatok, Kör geometriája, Kúpszeletek, Pont körüli forgatás, Tengelyes tükrözés, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/március: 1960. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Ha a CFGΔ-höz írt, az FG oldalt kívülről érintő kör ezt az oldalt H-ban, a CF, CG oldalak meghosszabbítását pedig a J, K pontokban érinti (2. ábra), akkor ez utóbbiakra

CJ=CKésFJ+GK=FG,(1)
hiszen az egy pontból ugyanahhoz a körhöz vont érintőszakaszok egyenlők, s ezért FJ=FH és GK=GH.
 
 

2. ábra
 

Azt állítjuk, hogy (1) a CF, CG oldalak meghosszabbításain elhelyezkedő pontpárok közül csak a szóban forgó érintési pontokra teljesül. Ha ugyanis a J, K pontokat elmozgatva növeljük vagy csökkentjük a CJ=CK távolságot, akkor FJ+GK is növekszik vagy csökken, tehát már nem lehet FG-vel egyenlő.
Ezek szerint elég azt bizonyítanunk, hogy a négyzet BC, CD oldalainak J, K felezőpontjaira (1) teljesül, mert ebből következik, hogy a J, K pontokban érintő, tehát a négyzetbe írt kör érinti az FG oldalt is. Felhasználtuk itt azt, hogy J és K a CF, CG szakaszok meghosszabbításán van. Ez abból következik, hogy ACEJ és AKEC, s ezért a DGC sorrendből a CFJ sorrend, a BFC sorrendből pedig a CGK sorrend következik.
Legyen a négyzet oldala 2, azaz válasszuk hosszegységül az oldalhossz felét. Ha tehát DG=x, akkor
CG=2-x,GK=x-1.
Az ADG, FBE háromszögek hasonlók, mert oldalaik párhuzamosak. Ezért 2:x=FB:1, tehát FB=2/x, és így
CF=2-2x,FJ=2x-1.
Minthogy (FJ+GK)2=FG2 bizonyítására van szükségünk, Pythagoras tétele szerint már csak
[(2x-1)+(x-1)]2=(2-2x)2+(2-x)2
helyességét kell belátnunk. Ez valóban helyes, hiszen a bal oldal
(2x-2+x)2=(2x-2)2+2x(2x-2)+x2
alakban írható, s itt az utolsó két tag együttes értéke 4-4x+x2=(2-x)2.
 
II. megoldás. Ha a derékszögű CFGΔ-höz írt, az FG átfogót kívülről érintő kör középpontja O (3. ábra), akkor
FOG=45,(2)
hiszen OF és OG felezi az egymást derékszöggé kiegészítő JOH, HOK szögeket, ahol H, J, K az előző megoldásban bevezetett pontok.
 
 

3. ábra
 

Azt állítjuk, hogy (2) az FCG derékszög szögfelezőjén elhelyezkedő pontok közül csak a szóban forgó középpontra teljesül. Ha ugyanis O a szögfelezőn elmozdulva közeledik a szögfelezőt metsző FG szakaszhoz, vagy távolodik tőle, akkor az FOG látószög növekszik, illetőleg csökken.
Ezek szerint elég azt bizonyítanunk, hogy (2) a négyzet O középpontjára teljesül, tehát azt, hogy
FOG=GDO.(3)
E szögek közül az elsőt a GOD, FOB szögek, a másodikat a GOD, OGD szögek 180-ra egészítik ki. Ezért (3) igazolásához csak
FOB=OGD(4)
bizonyítására van szükség.
Ennek bizonyításához abból indulunk ki, hogy az ADG, FBE háromszögek hasonlósága miatt DG:2a=a:BF, ahol 2a a négyzet oldalhossza. Eszerint DGBF=2a2, vagyis DG:DO=BO:BF, hiszen DO=BO=a2. Ebből az aránypárból következik azonban, hogy GDOΔOBFΔ, hiszen ezekben a háromszögekben GDO=OBF=45. A hasonlóság miatt a két háromszög megfelelő szögei egyenlők, tehát (4) valóban teljesül.
 
III. megoldás. Mérjük fel négyzetünk négy oldalára a CG=DL=AM=BN szakaszokat (4. ábra). A forgásszimmetria miatt GLMN is négyzet. Messék az AG, LG egyenesek a BC egyenest a P, Q pontokban. Minthogy az ALDG pontnégyes a szerkesztés révén hasonló a PQCG pontnégyeshez, és az előbbiben AL=DG, azért a másik pontnégyes megfelelő pontjaira PQ=CG. Így tehát PQ=BN.
 
 

4. ábra
 

Minthogy EF az APBΔ középvonala, F felezi a PB szakaszt, tehát az ezen belül szimmetrikusan elhelyezkedő QN szakaszt is. Eszerint F a derékszögű QNGΔ átfogójának felezőpontja, egyenlő távolságra van tehát e háromszög csúcsaitól, azaz FG=FN. Ebből következik, hogy OFGΔOFNΔ, hiszen a forgásszimmetria miatt OG=ON, tehát a két háromszög oldalai páronként egyenlők. A bizonyított egybevágóságból következik, hogy az O pont az FG, FN egyenesektől egyenlő távolságra van, hogy tehát a négyzetbe írt kör az FG szakaszt is érinti.
 
IV. megoldás. Ha az F pontot ismerjük, akkor az AGEF előírás egyértelműen meghatározza a G pontot. Ha F-ből a négyzetbe írt körhöz második érintőt vonunk, akkor ez a CD oldalból F által ugyancsak egyértelműen meghatározott pontot metsz ki. Feladatunk azt állítja, hogy ez a két hozzárendelés azonos. Ezt most úgy bizonyítjuk, hogy a négyzetbe írt kört érintő FG szakaszból indulunk ki, és megmutatjuk, hogy AGEF.
Tekintsük a négyzetbe írt kör mellett a CFGΔ-höz írt, a CF oldalt kívülről érintő kört (5. ábra). Érintse ez a CD egyenest az R pontban. F a két kör belső hasonlósági pontja, hiszen közös belső érintőik metszéspontja. Ebből következik, hogy a két kört ellentétes oldalról érintő és párhuzamos AB, DC egyenesek E, R érintési pontjai a hasonlóság által egymáshoz rendelt pontok, hogy tehát az E, F, R pontok egy egyenesen vannak.
 
 

5. ábra
 

Azt kell bizonyítanunk, hogy AG párhuzamos EF-fel, azaz ER-rel tehát azt, hogy AERG parallelogramma. Ehhez GR=AE bizonyítására van szükség. Ez viszont következik abból, hogy egyrészt AE=KC, ahol K a CD oldal felezőpontja, másrészt pedig GR=KC is teljesül, hiszen ismeretes, hogy egy háromszög valamely oldalának két meghosszabbítását a háromszöghöz írt körök az oldalhoz viszonyítva szimmetrikusan elhelyezkedő pontokban érintik.
 
Megjegyzések. 1. Harmadik feladatunk állítása akkor is helyes, ha benne nem a BC, CD oldalakon, hanem a BC, CD oldalegyeneseken elhelyezkedő pontokról szólunk, és nem az FG szakaszról, hanem az FG egyenesről állítjuk, hogy érinti a négyzetbe írt kört. Harmadik megoldásunk közvetlenül alkalmas ennek bizonyítására is, a többinél pedig csekély módosításra van ehhez szükség. Az olvasóra hagyjuk, hogy ezeket a módosításokat megkeresse.
2. Akkor is helyes marad feladatunk állítása, ha nem négyzetről, hanem rombuszról szólunk, és E nem az AB oldal felezőpontját, hanem a rombuszba írt kör és az AB oldal érintési pontját jelenti. Negyedik megoldásunk közvetlenül alkalmazható ennek a bizonyítására is.
A rombuszra kimondott állítás szintén helyes marad, ha a BC, CD, FG szakaszok szerepét e szakaszok egyenesei veszik át. A negyedik megoldás az előbb már említett módosítás után ezt is bizonyítja.
3. Pusztán megemlítjük, hogy harmadik feladatunk állítását nagyon gyorsan bizonyíthatja, aki ismeri a kúpszeletek érintőiről szóló Brianchon-tételt, s hogy ez a rövid bizonyítás az előbb említett általánosítások mindegyikét közvetlenül bizonyítja. A részletekbe itt nem bocsátkozhatunk, mert ehhez a középiskolai anyagot messze meghaladó ismeretekre volna szükség.