Feladat: 1960. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bollobás Béla ,  Máté Attila ,  Mezei Ferenc 
Füzet: 1961/március, 100 - 103. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Természetes számok, Maradékos osztás, Kombinatorikai leszámolási problémák, Permutációk, Számsorozatok, Egyenlőtlenségek, Teljes indukció módszere, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1961/március: 1960. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megjegyzés. A feladat zárójeles toldaléka felesleges akkor, ha egytagú összeget is lehetségesnek tartunk, ha tehát bármely számot a saját összegének is mondunk. Ez a felfogás megkönnyíti a szövegezést, a megoldásainkban szereplő összegek is így értendők.

 
I. megoldás. A feladat állításán túlmenően azt bizonyítjuk, hogy ha 0<na1+a2+...+ak, akkor az n természetes szám felírható a véges a1,a2,...,ak sorozatból kiválasztott számok összegeként. Ezt az állítást k-ra vonatkozó teljes indukcióval bizonyítjuk be.
Ha k=1, akkor állításunk a=1 miatt helyes, hiszen ebben az esetben csak n=1 lehetséges. Legyen tehát k>1, és tegyük fel, hogy állításunk helyes, ha benne k helyén k-1 áll.
Ha 0<na1+a2+...+ak-1, akkor indukciós feltevésünk szerint n felírható a kívánt alakban, ti. már a1,a2,...,ak-1 is elegendő az összegül n-et adó számok kiválasztásához. Legyen tehát
1+a1+a2+...+ak-1na1+a2+...+ak.
Minthogy a baloldali összeg a feladat feltevése szerint legalább ak, egyenlőtlenségeinkből
0n-aka1+a2+...+ak-1
következik. Eszerint n-ak vagy 0, vagy pedig az indukciós feltevés szerint felírható az a1,a2,...,ak-1 sorozatból kiválasztott számok összegeként. Így tehát vagy n=ak, vagy pedig ak-t a kiválasztott számokhoz csatolva összegül n adódik.
 
II. megoldás. Ismét azt bizonyítjuk, hogy ha 0<na1+a2+...+ak, akkor n felírható az a1,a2,...,ak sorozatból kiválasztott számok összegeként, de most n-re vonatkozó teljes indukciót alkalmazunk.
Ha n=1, akkor a1=1 miatt helyes az állítás, akármekkora is k értéke. Legyen tehát n>1, és tegyük fel, hogy állításunk helyes, ha benne n helyén nála kisebb m szám áll.
A rögzített n>1 mellett olyan k értékeket kell tekintenünk, amelyekre na1+a2+...+ak teljesül. Elég, ha közülük csak a legkisebbel foglalkozunk, tehát azzal a k értékkel, amelyre
a1+a2+...+ak-1<na1+a2+...+ak,
hiszen k növelésekor az összegül n-et adó számok kiválasztásához rendelkezésre álló választék csak növekszik.
Egyenlőtlenségeinkből az m=a1+a2+...+ak-n értékre 0m<ak adódik. Így tehát a feladat feltevését is alkalmazva
0mak-1a1+a2+...+ak-1<n.
Ha tehát az érdektelen m=0 (azaz n=a1+a2+...+ak) esetet figyelmen kívül hagyjuk, akkor
0<m<na1+a2+...+ak.
Indukciós feltevésünk szerint ez éppen azt biztosítja, hogy m előállítható az a1,a2,...,ak sorozatból kiválasztott számok összegeként. Ha tehát ezeket ebből a sorozatból elhagyjuk, akkor a megmaradóknak n az összege.
 
Megjegyzések. 1. Felvethető a kérdés, hogy feladatunk feltevésének teljesülnie kell-e, ha állítása teljesül. Ez nincs így. Ha pl. minden i2 esetben a1=1, viszont a2=3, akkor a feltevés a k=2 esetben nem teljesül: 3>1+1, viszont bármely természetes szám mégis előállítható az 1, 3, 1, 1, 1, ... sorozatból kiválasztott számok összegeként.
Elmondhatjuk, hogy negatív tapasztalatunk nem meglepetés, mert a végtelen sorozat elemeinek permutálása a természetes számok előállíthatóságának mit sem árt, viszont megszüntetheti a feladat feltevésének teljesülését. Előző példánk is úgy keletkezik, hogy a feltevést is kielégítő 1, 1, 3, 1, 1, 1, ...sorozat két elemét felcseréljük.
2. Feladatunk feltételének szükségességét mégiscsak bebizonyítjuk, de a következő formában: Ha minden természetes szám felírható egy természetes számokból alakuló c1,c2,c3,... végtelen sorozatból kiválasztott számok összegeként, akkor ez a sorozat átrendezhető a1=1,a2,a3,... alakba úgy, hogy
ak1+a1+a2+...+ak-1
minden k>1 értékre teljesüljön.
Abból indulunk ki, hogy a1=1 lehetséges választás, hiszen 1-nek szerepelnie kell a c1,c2,c3,... sorozatban, mert 1 is előállítható általa. A további a1 értékek megválasztását a következőképpen szabályozzuk:
Minthogy N2=2 előállítható, a c1,c2,c3,... sorozatban a1 elhagyása után is szerepelnie kell legalább egy N2-nél nem nagyobb elemnek (ti. 1-nek vagy 2-nek). Azt választjuk közülük a2-nek, amelyiknek a c1,c2,c3,... sorozatban a legkisebb az indexe.
a2 megválasztása után van egy legkisebb N3 természetes szám (ti. 3 vagy 4), amely nem írható fel a véges a1, a2 sorozatból kiválasztott számok összegeként. Szerepelnie kell ezért a c1,c2,c3,... sorozatban a1, és a2 elhagyása után is legalább egy N3-nál nem nagyobb számnak. Azt választjuk közülük a3-nak, amelyiknek az indexe a c1,c2,c3,... sorozatban a legkisebb.
Így folytatjuk ezt az eljárást. Ha már megválasztottuk az a1,a2,...,ak-1, sorozatelemeket, akkor van egy legkisebb Nk természetes szám, amely nem írható fel a véges a1,a2,...,ak-1 sorozatból kiválasztott számok összegeként. Szerepelnie kell ezért a c1,c2,c3,... sorozatban a már kiválasztott elemek elhagyása után legalább egy Nk-nál nem nagyobb számnak. Ezek közül azt választjuk ak-nak, amelyiknek az indexe a c1,c2,c3,... sorozatban a legkisebb.
A következő lépésben fellépő Nk+1 nagyobb Nk-nál, hiszen Nk maga már bizonyosan felírható az a1,a2,...,ak sorozatból kiválasztott számok összegeként vagy azért, mert ak=Nk, vagy pedig azért, mert ak mellé az a1,a2,...,ak-1 sorozatból Nk-ak összeget adó számokat választhatunk ki, hiszen Nk volt a legkisebb így elő nem állítható szám.
Ha tehát eljárásunkat minden határon túl folytatjuk, akkor N2<N3<N4<... miatt a c1,c2,c3,... sorozat bármely ci eleme előbb-utóbb kiválasztásra kerül, mert ha pl. a k-adik lépésben már Nkci akkor ettől a lépéstől kezdve csak ci vagy nála kisebb indexű elem kerülhet kiválasztásra, márpedig a véges sok c1,c,...,ci-1 elem előbb-utóbb elfogy. Ezek szerint az általunk képezett a1,a2,a3,... sorozatban a c1,c2,c3,... sorozat minden eleme előfordul, tehát az utóbbi sorozatot valóban átrendeztük.
Nk definíciójából következik, hogy értéke legfeljebb 1+a1+a2+...+ak-1 hiszen ez a szám biztosan nem állítható elő az a1,a2,...,ak-1 sorozatból kiválasztott számok összegeként. Minthogy pedig akNk, bebizonyítottuk, hogy feladatunk feltevésének teljesülnie kell az átrendezéssel származtatott a1,a2,a3,... sorozatra.
3. Ha az a1a2a3... feltételnek eleget tevő monoton sorozatokra szorítkozunk, akkor kizártuk azt, hogy a sorozat elemeit permutálhassuk, hogy tehát a feladat feltevésének teljesülése ettől a permutálástól függjön. Az ilyen monoton sorozat esetében a feladat feltevésének (minden permutálás nélkül) teljesülnie kell, ha az állítása teljesül.
Ha ugyanis ak>1+a1+a2+...+ak-1=n, akkor n nem írható fel az a1,a2,a3,... sorozatból kiválasztott számok összegeként, hiszen ebben a végtelen sorozatban csak az a1,a2,...,ak-1 elemek nem nagyobbak n-nél, és mindezeknek az összege még mindig kisebb nála.
4. Utolsóként azt a kérdést vetjük fel, hogy hogyan kell a feladat feltevését kielégítő sorozatot megválasztani, ha azt akarjuk, hogy elemei a lehető legnagyobbak legyenek. Megmutatjuk, hogy 1, 2, 4, 8, ... ez az optimális sorozat.
Akárhogyan választjuk meg ugyanis a feltevést kielégítő sorozatot, ebben minden k>1 értékre teljesül az
ak2k-1
egyenlőtlenség. Ezt k-ra vonatkozó teljes indukcióval bizonyítjuk be. A k=2 esetben helyes az állítás, mert a feltevés szerint a21+a1=21. Legyen tehát k>2, és tegyük fel, hogy az állítás teljesül, ha benne k helyén nála kisebb szám áll. Ekkor
ak1+a1+a2+...+ak-11+20+21+...+2k-2=2k-1,
ami állításunk helyességét bizonyítja.
Az utolsó egyenlőség, éppen feladatunk állítására hivatkozva, azt a jól ismert tényt bizonyítja, hogy minden természetes szám felírható 2 különböző hatványainak összegeként. Beláttuk tehát, hogy a vizsgált tulajdonságú sorozatok közül 2 hatványsorozatának az elemei a legnagyobbak.