Feladat: 1958. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bollobás Béla ,  Győhy Kálmán ,  Kisvölcsey Jenő ,  Montvay István ,  Sárközy András ,  Tihanyi Ambrus 
Füzet: 1959/március, 69 - 70. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egész együtthatós polinomok, Oszthatóság, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1959/március: 1958. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Számba véve u és v lehetséges maradékait 3-mal való osztásnál, véges sok esetet kapunk, és ezek végigpróbálásával nyerhető a feladat egy megoldása. A versenyzők nagy része ezt az utat választotta, többen még a kifejezés szimmetriáját sem használva ki. Könnyen célhoz érhetünk azonban egy algebrai átalakítás segítségével:

 
Megoldás. Alakítsuk át a kifejezést a következőképpen:
u2+uv+v2=(u-v)2+3uv.
A kifejezés osztható 9-cel, tehát 3-mal is, és mivel a jobb oldal második tagja is osztható vele, tehát az első: (u-v)2 is osztható 3-mal.
Egy négyzetszám csak úgy lehet 3-mal osztható, ha az alap ‐ esetünkben u-v ‐ osztható 3-mal, és ekkor a négyzete 9-cel is osztható.
Mivel az egész kifejezés is osztható 9-cel, így a második tag, 3uv is osztható 9-cel, tehát uv osztható 3-mal. Ez csak úgy lehet, ha valamelyik tényező is osztható 3-mal. Beláttuk azonban, hogy a különbségük is osztható 3-mal, ez pedig csak úgy lehet, ha mind a kettő: u is, v is osztható 3-mal, és ezt kellett bizonyítanunk. (Világos megfordítva, hogyha ez teljesül, akkor a kifejezés valóban osztható 9-cel.)