Feladat: 1952. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Horváth Ákos ,  Kálmán Lajos ,  Kántor Sándor ,  Nagy Tibor 
Füzet: 1953/január, 2 - 5. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kör geometriája, Háromszögek nevezetes tételei, Háromszög-egyenlőtlenség alkalmazásai, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/január: 1952. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Jelölje O1, O2, O3 a három adott kör középpontját, s legyen közülük O2 a másik kettő között. A három kör sugarát rendre r1, r2, r3 jelöli. A negyedik kör középpontja és sugara legyen O és r.

 
 
1. ábra
 

A negyedik kör nem lehet egyik adott körnek sem a belsejében, mert akkor nem érinthetné a másik kettőt is. Nem kell foglalkoznunk avval az esettel sem, midőn a három adott körnek valamelyike a negyedik kört belülről érinti, mert ez esetben a negyedik kör sugara a belülről érintő kör sugaránál nagyobb, s így nem lehet a négy körsugár közül a legkisebb. Ezért csak avval az esettel foglalkozunk, amikor a negyedik kör kívülről érinti a három adott kört (1. ábra).
Az OO1O3Δ oldalaira
OO1+OO3>O1O3.
Minthogy a körök kívülről érintik egymást, OO1=r+r1 és OO3=r+r3. Mivel a három adott kör közül nincs kettőnek közös belső pontja, O1O3r1+2r2+r3, hiszen az O1O3 szakasz tartalmazza a két szélső kör sugarát s a középsőnek átmérőjét, s e sugarak és az átmérő egymást még részben sem fedik. Igaz ez akkor is, ha a középső kör érinti a két szélsőnek valamelyikét, vagy akár mindkettőt is. Az utóbbi esetben az egyenlőség jele érvényes.
 
Fenti egyenlőtlenségünk alapján tehát
r1+2r+r3>r1+2r2+r3,
amiből r>r2 adódik. Az r sugár tehát r1, r2, r3 mindegyikénél kisebb nem lehet.
 
II. megoldás: Jelölje A és B a két szélső körnek egymáshoz legközelebb eső pontjait, tehát a centrális egyenesnek s a két szélső körnek egy-egy metszéspontját (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Minthogy az AB távolság a középső kör átmérőjét tartalmazza,
AB2r2.

Jelölje T1 és T3 a negyedik körnek s a két szélső körnek közös pontjait. Minthogy T1T3 a negyedik körnek húrja,
2rT1T3.
A és B megválasztásából viszont következik, hogy
T1T3AB.

Egyenlőtlenségeink összevetéséből
2r2r2,
azaz rr2 adódik. Ez pedig a feladat állítását igazolja.
 

III. megoldás: Emeljünk a centrális egyenesnek s a középső körnek metszéspontjaiban merőlegeseket a centrálisra (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

E két párhuzamos egyenes egy síksávot fog közre. A három adott kör közül a két szélső ennek a sávnak más-más oldalán van. Minthogy a negyedik körnek van közös pontja mindkét szélső körrel, azért tudjuk, hogy a negyedik kör a sávnak mindkét partját eléri, átmérője tehát a sáv szélességénél, sugara pedig annak felénél, vagyis a középső kör sugaránál kisebb nem lehet.
 

IV. megoldás: Keressük az olyan negyedik körnek középpontját, amelyiknek van a két szélső körrel egy-egy közös pontja, s amelyiknek sugara a középső kör sugaránál kisebb.
Ha a két szélső kör sugarát a középső kör sugarával megnöveljük, olyan köröket kapunk, amelyeknek mindegyike belsejében kell, hogy tartalmazza a kívánt tulajdonságú negyedik körnek középpontját (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Hiszen e körök valamelyikén kívül lévő pont körül r2-nél kisebb sugárral írt kör nem éri a megfelelő szélső kört.
Emeljünk a középső kör középpontjában merőlegest a centrális egyenesre. Minthogy éppen a középső kör sugarával növeltük az előbb a sugarakat, azért a megnövelt körök a most szerkesztett merőleges egyenesnek más-más oldalán vannak. A megnövelt köröknek tehát nincs közös belső pontjuk, s így kívánt tulajdonságú negyedik kör sincs.
 
V. megoldás: Kössük össze a negyedik kör O középpontját a középső kör O2 középpontjával. Az OO2O1 és OO2O3 összege 180, s így mindkettő nem lehet 90-nál kisebb (5. ábra).
 
 
5. ábra
 

Legyen pl. OO2O390. Ekkor az OO2O3Δ-ben ez a legnagyobb szög, s ezért OO3 a háromszög legnagyobb oldala, tehát
OO3>O2O3.
Minthogy az O és O3 középpontú köröknek van közös pontjuk, OO3r+r3. Mivel az O2 és O3 középpontú köröknek nincs közös belső pontjuk, O2O3r2+r3. Így tehát
r+r3>r2+r3,
azaz r>r2, tehát r nem lehet r1, r2, r3 mindegyikénél kisebb.
 
Megjegyzések: 1. Végső következtetésünk mindegyik megoldásnál az volt, hogy r nem lehet a legkisebb a négy körsugár közül, azaz nem lehet a másik három mindegyikénél kisebb. Megoldásaink azt is bizonyítják, hogy r nem lehet r2-nél kisebb sem.
2. Az is igaz, hogy r nem lehet a négy körsugár közül még a legkisebbek között sem, azaz van a másik három sugár között r-nél kisebb. Sőt bizonyos, hogy r2 kisebb r-nél. Ezt az első és ötödik megoldás ki is mondja. A többi három megoldás okoskodása csekély toldással ugyancsak elvezet ehhez az eredményhez.
3. Az első megoldás használta csak ki azt, hogy a negyedik kör érinti a két szélsőt. A többi arra épített, hogy a negyedik körnek van közös pontja a szélső körökkel, tehát azt is megengedte, hogy a negyedik kör messe a szélsőket. Az első megoldás lényegtelen módosítással ugyanilyenné alakítható.
4. Csak az első és ötödik megoldás használta ki valamennyire azt, hogy a negyedik kör érinti a középsőt. Ez abban nyilvánult, hogy e megoldások OO1O3, ill. OO2O3 háromszögről szóltak, tehát feltételezték hogy O nincs rajt a centrális egyenesen. Ez valóban nem következhetik be, ha a negyedik körnek van közös pontja a szélső körökkel, és érinti a középsőt. Így érthető az is, hogy éppen ezt a két megoldást kellett 2. megjegyzésünkben kiemelnünk.
5. A második megoldásból kiolvashatjuk, hogy r=r2 csak akkor állhat fenn, ha mindenütt az egyenlőség jele volt érvényes: ha tehát AB átmérője a középső körnek, ha T1T3 átmérője a negyedik körnek, ha továbbá T1T3 és AB azonos. Ez pedig azt jelenti, hogy a középső kör érinti a két szélsőt, és a negyedik körrel azonos. Ugyanehhez az eredményhez a többi megoldás alapján is eljuthatunk.
6. Megjegyzéseinket összefoglalva a feladat állításának következő általánosítását mondhatjuk ki: Három kör közül kettőnek-kettőnek nincs közös belső pontja, s középpontjaik egy egyenesen vannak; ha egy negyedik körnek van közös pontja e három kör közül a két szélsőnek mindegyikével, akkor e negyedik körnek sugara nem lehet a középső kör sugaránál kisebb, és egyenlő is csak akkor lehet azzal, ha a középső kör érinti a két szélsőt, s ha továbbá a negyedik kör a középső körrel azonos.