Feladat: 1951. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Fáy Árpád ,  Kálmán Lajos ,  Seregély József ,  Szekerka Pál 
Füzet: 1952/február, 4 - 6. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Két pont távolsága, szakasz hosszúsága, Egyenesek egyenlete, Pitagorasz-tétel alkalmazásai, Körülírt kör, Trigonometrikus függvények, Háromszögek hasonlósága, Derékszögű háromszögek geometriája, Thalesz-kör, Középponti és kerületi szögek, Egyenlő szárú háromszögek geometriája, Négyzetek, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1952/február: 1951. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Helyezzük a négyzet A csúcspontját derékszögű koordinátarendszer kezdőpontjába, az AB oldalt a pozitív Y tengelyre az AD oldalt a pozitív X tengelyre és tekintsük a négyzetoldalt egységnek (tehát a=1), akkor feladatunk szerint az AE egyenes egyenlete y=3x és a BF egyenes egyenlete y=1+x2 (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

E két egyenes M metszéspontjának koordinátái:
x=0,4ésy=1,2

Számítsuk ki ezen M pont távolságának négyzetét a négyzet O(0,5, 0,5) középpontjától
OM2=(0,5-0,4)2+(0,5-1,2)2=0,12+0,72=0,01+0,49=0,5=0,52+0,52=OA2.


Tehát OM=OA. Ezzel tételünket bebizonyítottuk.
 

II. megoldás: Mivel a kerületi szögek tétele alapján a négyzet köré írt kör bármely pontjától a négyzet oldala 45 (illetve az egyik 135) alatt látszik, azért tételünk bizonyítást nyert, ha kimutatjuk, hogy AMB=α=45 (1. ábra). A szögszárak iránytangensei az előbbiek szerint 3 és 12, tehát
tgα=3-121+312=1,vagyis ténylegα=45.
 

III. megoldás: Jelöljük az M pont távolságát a CD négyzetoldaltól MP=a-val, és a BC négyzetoldaltól mért távolságát MQ=b-vel. Az AE egyenes messe a CD négyzetoldal meghosszabbítását G-ben (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Nyilvánvaló, hogy DG=3 és mivel DF a feladat értelmében 1,5, ezért FG=1,5.
Az MABΔMGFΔ és az oldalak aránya
AB:GF=1:1,5=AM:MG.

Ebből következik, hogy AG:MG=2,5:1,5=AD:MP=1:a, vagyis
a=1,52,5=0,6.

Hasonlóképpen BFCΔBMQΔ és így
MQ:FC=BM:BF=AM:AG=1:2,5.

Ebből MQ=b=FC2,5=0,52,5=0,2.
A befogók aránya az, MPC derékszögű háromszögben (0,60,2) ugyanaz, mint az ABE derékszögű háromszögben, miből következik, hogy PMC=BAE. Mivel pedig PMAB, azért a másik szögszár MC is AE, vagyis MCMA, ami azt jelenti, hogy az M pont rajta van az AC négyzetátló fölé, mint átmérő fölé rajzolt Thales-körön, amely Thales-kör egyszersmind a négyzet köré írt kör. (Az MC merőlegességére lehetett volna ba=-0,20,6=-13 iránytangensből is következtetni, de nem akartunk ebbe a megoldásba, sem trigonometriát, sem koordináta geometriát közvetlenül bevonni.)
 

IV. megoldás: Messe az AE egyenes a CD oldal meghosszabbítását ismét G-ben és a CM egyenes az AB oldal meghosszabbítását R-ben (2. ábra), akkor az előbbiek alapján
BR:BA=FC:FG=0,5:1,5=1:3,
amiből BR=AB3=BC3. Ebből következik, hogy ABEΔCBRΔ, vagyis MAB=MCB. De ha két kerületi szög egyenlő és egy-egy száruknak metszéspontja (B) a körön van, akkor a másik két szár metszéspontja (M) is e körön van. (Ez az I. díjnyertes, Szekerka Pál bizonyítása.)
 

V. megoldás: Helyezzük egész ábránkat egy négyzetrácsra úgy, hogy ABCD négyzetünk csúcspontjai egy legkisebb rácsnégyzet csúcspontjaival essenek egybe.
 
 
3. ábra
 

A BC oldalt meghosszabbítva az U rácspontig, az AC átlót pedig a V rácspontig (3. ábra), a keletkezett BUV derékszögű háromszög hasonló az AVG derékszögű háromszöghöz, mert mindkettőben a befogók aránya 2 : 1. Ebből következik, hogy az utóbbi háromszög A-nál fekvő szöge egyenlő az előbbi B-nél fekvő szögével, amiből viszont a kerületi szögek tétele alapján (hasonlóképpen mint a IV. megoldásban) következik, hogy M rajta van a négyzet köré írt körön.
 

VI. megoldás: Húzzuk meg az AU egyenest (4. ábra), ez nyilván párhuzamos a BM egyenessel, mert mindkettő iránytangense 12. Az AUG háromszög nyilván derékszögű egyenlő szárú és így A-e 45-os.
 
 
4. ábra
 

Ennek váltószöge, az AMB tehát szintén 45-os, amivel tételünket bebizonyítottuk. (L. a II. megoldást.)