Feladat: 1950. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Wellisch Tibor 
Füzet: 1951/május, 8 - 11. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Oszthatóság, Természetes számok, Négyzetrács geometriája, Háromszögek nevezetes tételei, Kombinatorikai leszámolási problémák, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1951/május: 1950. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat megoldása tulajdonképpen nem kíván különösebb ötleteket, csak kitartóan végig kell próbálni az összes lehetőségeket.
Hogy rövidebben fejezhessük ki magunkat, néhány rövid jelölést fogunk használni. Amit az együtthatókról tudunk, egy keretben fogjuk feltüntetni:

 
 

Ha egy együtthatóról azt tudjuk, hogy páros egészszám, akkor a helyébe egy 2-est írunk, ha azt tudjuk, hogy páratlan egészszám, akkor 1-est; ha pedig az derül ki, hogy két együttható összege páros egészszám, akkor ezek helyét egy - jellel kötjük össze. Az üresen hagyott helyek azt jelentik, hogy a megfelelő együtthatókról még nem derült ki semmi. (x,y)=(a,b)-vel azt jelöljük, hogy x helyébe a-t, y helyébe b-t helyettesítünk.
 
I. megoldás: 1. (x,y)=(0,0) helyettesítéssel, azt kapjuk, hogy c1 és c2 közül valamelyik páros egészszám. Feltehetjük, hogy
c1 ez:
2. Helyettesítsünk (x,y)=(1,0)-t. Ha a1+c1 páros, a1 is páros, ha nem akkor a2+c2 páros:
 
 

3. (x,y)=(-1,0) helyettesítésnél az első esetben biztos páros az első kifejezés, a másodikban mivel -a1+c1 nem lehet páros (akkor a1+c1 is az volna), tehát -a2+c2 kell, hogy páros legyen. Ez csak úgy lehet, ha vagy a2 is c2 is páros egészszám, vagy mindkettő páratlan:
 
 

4. (x,y)=(0,1). Az első esetben, ha b1+c1 páros b1 is az, ha nem akkor b2+c2 páros. A másodikban ha b1+c1 páros b1 is az, ha nem akkor b2+c2 páros, de akkor b2 páros egészszám kell legyen. A harmadikban ha b1+c1 páros, akkor b1-nek páros egésznek kell lennie. Ha nem, akkor b2+c2 páros, de akkor b2 páratlan egészszám:
 
 

Az 1. és 4. esetben bármely egész (x,y)-ra az egyik kifejezés értéke páros lesz. Ezeket az eseteket nem is vizsgáljuk tovább.
5. Legyen (x,y)=(0,-1). 2.-ben -b1+c1 nem lehet páros, mert akkor b1 és b1+c1 is páros lenne. Így -b2+c2 páros, tehát vagy mindkettő páros egészszám, vagy mindkettő páratlan. Az első lehetőség csak a két kifejezés sorrendjében különbözik a 3. esettől, így nem tárgyaljuk külön. 3.-ban és 5.-ben az első, 6.-ban a második kifejezés biztosan páros:
 
 

6. Legyen (x,y)=(1,1) 1.-ben a1+b1+c1 nem lehet páros, mert feltettük (4.-nél), hogy b1+c1 nem páros, tehát kell, hogy a2+b2+c2 legyen páros. b2+c2 páros, így a2 is páros. 2.-ben hasonlóan kell, hogy a2+b2+c2 legyen páros s így b2 páros egészszám, amivel viszont lényegében a már elintézett esetre jutunk. 3.-ban sem lehet a1+b1+c1 páros, így a2+b2+c2 az, amiből következik, hogy b2 páros egésszám. 4.-ben a2+b2+c2 páratlan egészszám, tehát biztosan a1+b1+c1 páros, tehát a1+b1 is páros. a1-ről viszont 2.-ben feltettük, hogy nem páros (t. i. azzal, hogy a1+c1 nem páros).
 
 

A bizonyítandó állítást ezzel már meg is kaptuk, hisz itt minden esetben a második kifejezés együtthatói egészszámok. A további helyettesítések csak a táblázatok teljes kitöltéséért történnek:
7. Legyen (x,y)=(2,0). 1.-ben 2a1+c1 biztos páros, így nem tudunk meg újabbat. 2.-ben az első kifejezésnek kell párosnak lennie, tehát 2a1+c1-nek, s így 2a1-nek is. a1 tehát egész. Új eredményt csak akkor kapunk, ha a1 páratlan. 3.-ban szintén az első kifejezés s így 2a1 külön is páros, a1 viszont nem az, így a1 és vele együtt b1 is páratlan egészszám:
 
 

8. Az első esetben b1 megismerésére helyettesítsünk (x,y)=(0,2)-t. 2b2+c2 páratlan, így 2b1+c1, tehát 2b1 is páros, b1 tehát egészszám. Ha páros, újat nem kapunk, tehát újabb lehetőség csak az, ha b1 páratlan.
 

Így a következő öt eset lehetséges:
 
 

Az első kettőben csak a két elsőfokú kifejezés sorrendje, az utolsó kettőben pedig csak x és y szerepe van felcserélve. Így ezek nem lényegesen különböző esetek. Az első két esetben minden egész x, y párra ugyanaz a kifejezés páros. A harmadikban, ha x is y is páros, vagy mindkettő páratlan, akkor az első, ha egyik páros, másik páratlan, akkor a második kifejezés lesz páros. A negyedik esetben páros x-re, az ötödikben páros y-ra az első kifejezés lesz páros, y illetőleg x párosságától függetlenül; páratlan x-re ill. y-ra viszont, a második.
Ez a megoldás nehézségekbe nem ütközik, de fáradságos. Ilyenkor igyekszünk a próbálgatásokat lehetőleg ügyesen elrendezni, hogy kevés esetet szétválasztva gyorsan és áttekinthető módon juthassunk e] a kívánt eredményhez.
 
II. megoldás: Tekintsük az (1,0), (0,0) és (-1,0) helyettesítéseket. A három helyettesítés közül legalább valamelyik kettőre ugyanannak a kifejezésnek kell páros egészszámot adnia, mert összesen két kifejezésünk van. Bármelyik két helyettesítésre is lesz e kifejezés páros, biztos, hogy benne a és c egészszámok.
Ugyanezzel az okoskodással adódik a (0,1), (0,0), (0,-1) helyettesítések segítségével, hogy valamelyik kifejezésben b és c egészszám.
Ha mindkétszer ugyanarról a kifejezésről van szó, akkor a is b is c is egészszám. Ha a és c az egyik kifejezésben bizonyul egésznek, b és c viszont a másikban, akkor (1,1) behelyettesítésével látjuk, hogy valamelyik kifejezésben a+b+c is egész.
Mivel két együtthatóról már tudjuk, hogy külön-külön egészszám, így következik, hogy a harmadiknak külön is egésznek kell lennie, így minden esetben valamelyik kifejezésben a is b is c is, egészszám.
 
III. megoldás: Tekintsünk a számsíkon 5 pontot: a (0,1), (0,-1), (1,0) (-1,0) és (0,0) pontokat. Ha (x,y) helyébe ezt az öt értéket helyettesítjük, valamelyik kifejezés mindegyik esetben páros egész értéket ad, így bizonyos, hogy az öt helyettesítés közül háromra ugyanaz a kifejezés lesz páros. Jelöljük együtthatóit index nélkül a, b, c-vel. Legyen a három helyettesítés (x1,y1), (x2,y2) és (x3,y3). Ez esetben ax1+by1+c=2A, ax2+by2+c=2B, ax3+by3+c=2C, ahol A, B és C egészszámok.
Szorozzuk meg az első egyenletet (y2-y3)-mal, a másodikat (y3-y1)-gyel, a harmadikat (y1-y2)-vel és adjuk őket össze. Ekkor b és c szorzója éppen 0 lesz. A jobboldalon pedig újra páros szám keletkezik. Jelöljük 2D-vel:
a[x1(y2-y3)+x2(y3-y1)+x3(y1-y2)]=2D.
Ha a számpárokat pontok koordinátáinak fogjuk fel, akkor a szorzója éppen a három pont által alkotott háromszög kétszeres területe, ezt 2T-vel jelölve, egyenletünk ilyen alakú lesz: a2T=2D. A fenti egyenleteket sorra (x2-x3)-mal, (x3-x1)-gyel, (x1-x2)-vel szorozva és összeadva hasonlóan nyerjük, hogy b2T=2E, ahol E egészszám. Nézzük meg, most az öt számpárt ábrázoló pontokat. Ezek közül minden módon kiválasztva hármat vagy 1, vagy 12 területű háromszöget kapunk, vagy egy egyenesbe esik a három pont. Tehát 2T értéke 2, 1 vagy 0. Első két esetben a=2D2T és b=2E2T s így velük együtt c=2A-ax1-by1 is egészszámok. Ha a három pont egy egyenesre esik és a másik két pontnak megfelelő két helyettesítésre a másik kifejezés ad páros értéket, akkor végezzük el még az (1,1) helyettesítést. Ha erre ismét az első kifejezés lesz páros, akkor a most hozzávett pont és a 3 egy egyenesen sorakozó pont közül a két szélső alkot egy 1 területű háromszöget, ha pedig itt a második kifejezés értéke páros, akkor ez a pont és az ötből kimaradó két pont alkot egy ugyanilyen háromszöget. Ezek valamelyikével ismételhetjük tehát meg a fenti gondolatmenetet. Valamelyik kifejezésnek tehát mindegyik esetben mindhárom együtthatója egész.