Feladat: 1949. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bognár János ,  Fried Ervin ,  Korányi Ádám ,  Róna Péter 
Füzet: 1950/március, 60 - 63. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometrikus függvények, Trigonometriai azonosságok, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1950/március: 1949. évi Kürschák matematikaverseny 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: [Alakítsuk át a vizsgálandó kifejezést]*

sin2α=2sinαcosα,sin3α=3sinαcos2α-sin3α,
így
sinα+12sin2α+13sin3α=sinα+sinαcosα+sinαcos2α-sin3α3==sinα3(3+3cosα+3cos2α-sin2α)=sinα3(2+3cosα+4cos2α)==sinα3{(1+2cosα+cos2α)+(1+cosα)+3cos2α}.


De sinα3>0, mert 0<α<180; 1+2cosα+cos2α=(1+cosα)2>0; 1+cosα>0, [mert cosα>-1] és 3cos2α>0; így az egész összeg pozitív.
sinα+12sin2α+13sin3α==sinα3{(1+2cosα+cos2α)+(1+cosα)3cos2α}>0.
 

Fried Ervin.
 

II. megoldás: Kevesebb számolással is célhoz érünk, ha az egyes tagokat grafikusan ábrázoljuk. (Jelöljük a szöget x-szel és számítsuk ívmértékben.)
12sin2x görbéjét úgy kapjuk a sinx-éből, hogy azt a kezdőpontra, mint hasonlósági középpontra nézve felére kicsinyítjük, vagyis a kezdőpontból kiinduló húrok középpontjaiból tevődik össze a görbe első íve; a második ív pedig ugyanolyan, mint az előző, de a tengely alatt.
 
 

Ha visszafordítjuk a tengely fölé a negatív ívet, akkor ismét a sinx felére kicsinyített képét kapjuk, most a (0,π) intervallum végpontjából mint hasonlósági középpontból lekicsinyítve. Ez a visszafordított ív is sinx görbéje alatt marad, tehát
sinx+12sin2x>0ha0<x<π

Ha ehhez hozzávesszük 13sin3x-et, az csak (π3,2π3) szakaszon kisebbíti az összeget. Ezen a szakaszon sinxsinπ3=3/2.
 
 

A kivonandók abszolút értéke viszont nem lehet több, mint 1/2 ill. 1/3 és ezek összege 5/6<3/2, mert az előbbi négyzete 25/36, az utóbbié 3/4=27/36. Így
sinx+12sin2x+13sin3x>0,ha0<x<π.
 

III. Megoldás: Még itt is felhasználtuk a sinx függvény értékét néhány helyen, pedig elég a görbéjének néhány tisztán geometriai tulajdonságát felhasználni. Azt, hogy a görbe felülről nézve domború, más szóval, hogy bárhol húzva egy húrt, a görbe fölötte fekszik. Azt, hogy a szakasz középmerőlegesére szimmetrikus a görbe és hogy a szakasz végpontjaiban eléri a tengelyt.
 
 

Legyen egy tetszőleges ilyen görbénk a tengely egy AB szakaszán. Ez annyiban hasonlít a sinx-ére, hogy a szakasz C középpontjáig emelkedik, onnan viszont süllyed. (Részben futhat párhuzamosan is a tengellyel.) Kicsinyítsük a felére és a harmadára és folytassuk úgy a kapott görbéket, hogy váltakozva a tengely alatt és fölött illesztünk hozzá az elsővel egybevágó íveket.
Megmutatjuk, hogy az így kapott három görbe ordinátáinak összege az egész szakaszon pozitív.
Hogy könnyebben tudjunk beszélni, nevezzük a három görbéhez tartozó függvényt f1(x), f2(x), f3(x)-nek. A domborúság miatt a kicsinyített ívek itt is az eredeti alatt feküsznek, s így könnyen látható, hogy
f1(x)+f2(x)>0ésf1(x)+f3(x)>0.

Csak azon a szakaszon kell alaposabban megnéznünk függvényeinket, ahol f2 is, f3 is negatív, tehát a CD szakaszon (a középponttól a szakasz 2/3-áig). Ezen a szakaszon a kisebbítendő legkisebb értéke DG. f3 legnagyobb levonandó értéke CF=13CE, f2 legnagyobb levonandó értéke pedig DH. DH feleakkora, mint f1 értéke a szakasz harmadrészén, tehát ugyancsak feleakkora mint f1 értéke a szakasz kétharmadán, azaz DH=12DG. Kössük össze B-t és E-t és jelöljük BE és DG metszéspontját K-val. Mivel BD=23BC, így egyszersmind DK=23CE. Mivel CF a CE egyharmada, így egyben fele DK-nak. A két levonandó tehát nem lehet több, mint DG fele és DK fele, s így együtt kevesebb, mint DG, ami a kisebbítendő legkisebb értéke. Ezzel bebizonyítottuk állításunkat.
 

Megemlítjük, hogy a feladat speciális esete egy általánosabb tételnek. Fejér Lipót vette észre, hogy
sinx+12sin2x+13sin3x+...+1nsinnx>0,ha0<x<π
bármely pozitív egész n-re. Akik egyetemen fognak matematikát tanulni, be fogják ezt is bizonyítani és fontos alkalmazását is fogják látni.
*A versenyzők megoldásait lehetőleg szószerint közöljük. A szerkesztőség kiegészítéseit azögletes zárójellel választjuk el az eredeti szövegtől.