Feladat: F.3165 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Barát Anna ,  Bérczi Gergely ,  Devecsery András ,  Fejérvári Bence ,  Gueth Krisztián ,  Gyenes Zoltán ,  Győri Nikolett ,  Hangya Balázs ,  Katona Zsolt ,  Lippner Gábor ,  Megyeri Csaba ,  Németh András ,  Pál András ,  Patakfalvi Zsolt ,  Pintér Dömötör ,  Rudolf Gábor ,  Szalai-Dobos András ,  Szita István ,  Szűcs Gábor ,  Terpai Tamás ,  Várkonyi Péter 
Füzet: 1997/december, 542. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térelemek és részeik, Eltolás, Középpontos tükrözés, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/február: F.3165

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a három adott egyenes a, b, c, és tegyük fel, hogy létezik egy negyedik egyenes, amelyik a három egyenest a kívánt módon metszi az A, B, C pontokban, ahol B az AC szakasz felezőpontja. Ekkor a-nak B-re vonatkozó tükörképe átmegy C-n, ábránkon ez az a' egyenes. Ha a B pontot a b egyenesen egy v vektorral elmozdítjuk ‐ legyen az így kapott pont B1 ‐, akkor az a egyenesnek B1-re vonatkozó a'' tükörképe az a' egyenes 2v-vel való eltoltja. Ezért, ha B befutja a b egyenest, az a egyenes B-re vonatkozó tükörképe egy b-vel (és a-val) párhuzamos S síkot súrol. Az ábrán az S síkot az a' és a'' egyenesek szemléltetik.

 
 

A vizsgált esetben a feladatnak akkor lesz megoldása, ha a c egyenes metszi az S síkot vagy illeszkedik S-re, és nem lesz megoldása, ha c párhuzamos S-sel. Ha a c egyenes metszi az S síkot, és a metszéspont C, akkor a C pont és a b egyenes síkjának és az a egyenesnek A metszéspontja megszerkeszthető, és az AC szakaszt b éppen a felezőpontjában metszi. Ha c illeszkedik S-re, ugyanígy szerkeszthetünk végtelen sok megoldást. Újabb megoldásokhoz jutunk, ha a felezőpontot az a, illetve a c egyenesen keressük. A feladatnak akkor nem lesz egy megoldása sem, ha a, b, c olyan páronként párhuzamos síkokban vannak, amelyek közül a közbülső a másik kettőtől különböző távolságra van.
 Terpai Tamás (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., II. o.t.)