Feladat: C.458 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Babos Attila ,  Bákor Krisztina ,  Bánfi Barnabás ,  Barók Tamás ,  Forrai Gábor ,  Forrai Miklós ,  Hegedűs Ákos ,  Jáger Márta ,  Jelinek György ,  Kaukál Terézia ,  Palatinus Miklós ,  Papp Mária ,  Pataki Péter ,  Ravasz Mária-Magdolna ,  Robotka Zsolt ,  Sarlós Ferenc ,  Terpai Tamás ,  Tóth Gábor ,  Varga Zsolt ,  Wilfing András 
Füzet: 1997/október, 404 - 405. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sokszög lefedések, Szinusztétel alkalmazása, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1997/február: C.458

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Betűzzük meg az 1. ábra egyik téglalapjának a csúcsait A, B, C, D-vel. Láthatjuk, hogy a nagy téglalap hiányzó részeit tengelyes tükrözéssel kaphatjuk meg. Elegendő tehát az ABCD téglalap felosztását vizsgálnunk. Mivel a felosztásban szereplő derékszögű háromszögek egybevágók, pl. az A csúcsban 3 egyenlő szög találkozik, amelyek összege 90, azaz a derékszögű háromszög egyik hegyesszöge 30, a másik 60. Jelöljük a-val a 30-kal szemközti befogót. Jól ismert, hogy ekkor az átfogó 2a, a hosszabbik befogó pedig a3 hosszú. (Bizonyítható pl. a szinusztétellel.) Az ABCD téglalap oldalainak hossza tehát 3a, illetve a3. Az 1. ábrán szereplő téglalap így nem lehet négyzet, hiszen oldalai 6a és 33a.
 

1. ábra. Téglalap felosztása egybevágó
derékszögű háromszögekre

 
2. ábra. Négyzet felosztása háromszögekre:
nem mind egybevágó!


 
II. megoldás. Az előbb már láttuk, hogy az egybevágó derékszögű háromszögek egyik szöge 30, oldalai 1, 2 és 3 (a rövidebbik befogót választottuk egységnyinek). Ha létezne ilyen derékszögű háromszögekből összerakható négyzet, akkor annak oldala n+m3 hosszúságú lenne (n, m természetes számok). Tegyük fel, hogy a négyzet k darab háromszögből áll, akkor területe:
k32=(n+m3)2,
ahonnan
2(n2+3m2)=3(k-2nm).
Mivel k, n és m racionális, 3 irracionális volta miatt csak úgy állhat fenn az egyenlőség, ha k-2nm=0, amiből 2(n2+3m2)=0 következne, tehát n=0, m=0. A négyzet oldalára n+m3=0 adódna. Ilyen négyzet tehát nem létezik.
 Terpai Tamás (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., II. o.t.)

 
Megjegyzés. A februári szám borítóján téglalap helyett egy négyzet szerepel. Ha alaposan szemügyre vesszük a 2. ábrát, láthatjuk, hogy a felosztásban szereplő háromszögek nem mindegyike derékszögű.